У Кропивницькому відкрилася виставка робіт художника, які він створив на батьківщині Рєпіна (ФОТО)

Перегляди: 1310

У картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» Музею мистецтв сьогодні, 12 жовтня, відкрилася виставка робіт відомого кропивницького художника Валерія Давидова «Рєпінськими стежками», передає CBN.

Митець влітку відвідав пленер на батьківщині видатного художника Іллі Рєпіна. Десять робіт, які він створив у Чугуєві, представлені на виставці.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Побачити їх та поспілкуватися з майстром до галереї завітали студенти мистецького факультету ЦДПУ ім. Винниченка.

«Для мене Ілля Юхимович Рєпін стоїть у ряду видатних митців образотворчого мистецтва світу. Він мав дар бачити тонові градації, розрізняти вдвічі більше відтінків чорного, ніж звичайні люди. Таких людей на світі дуже мало народжується. Я його обожнюю», - зізнався Валерій Давидов.

Мав митець й особливе відчуття градацій кольору. За словами Валерія Давидова, коли він підійшов до картини «Запорожці пишуть листа турецькому султанові», був вражений, бо побачив піт на бритій голові одного з козаків.

«Якою треба було володіти майстерністю, щоб зуміти так зобразити фізичний стан людини. Рєпін відкрив нову сторінку в історії образотворчого мистецтва. Він настільки заглибився у психологію, чого до нього ніхто не робив», - зазначив художник.

Валерій Давидов розповів, що, коли Рєпіну вперше подарували олійні фарби, він настільки зрадів, що через хвилювання в нього носом пішла кров.

Зустріч у Чугуєві цього року пройшла вже 21 раз. І кожен раз це нові знайомства, спілкування між художниками і нове відкриття Рєпіна.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN