На Кіровоградщині Кодекс етичної поведінки підписали лише два посадовці

Перегляди: 1122

Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу на Кіровоградщині підписали на сьогодні лише двоє чиновників.

Про це під час прес-конференції у CBN розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» за виборами в Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Взяли на себе моральне зобов’язання міський голова Долинської Віра Тернавська та перший заступник голови Гайворонської РДА Віталій Орел.

«Політична нейтральність, прозорість, незалежність та невикористання жодного ресурсу є основними принципами поведінки посадовців», - зазначила Зоя Лебідь.

Експерти зазначили, що в інших регіонах України посадовці більш активно підписують Кодекс, і висловили сподівання, що і наші посадовці відгукнуться на ініціативу.

«Підписання Кодексу - це певна моральна відповідальність і сигнал працівникам адміністрацій чи підприємств, чиї керівники беруть участь у виборах, і виборцям», - додала Зоя Лебідь.

«Мета ОПОРи - внести в подальшому певні зміни до виборчого, адміністративного і кримінального кодексів, щоб посилити увагу до даного виду зловживань», - резюмувала Зоя Лебідь.

Кодекс включає в себе 36 правил поведінки та етики.

Під поняттям «адміністративного ресурсу» в Кодексі розуміються людські, фінансові, матеріальні, натуральні, а також нематеріальні ресурси, що використовуються посадовими особами та державними службовцями на виборах, і джерелом походження яких є контроль над персоналом органів публічної адміністрації, фінансами та їх розподілом, доступом до обладнання та ЗМІ.

Також до адміністративного ресурсу відноситься ресурс, який посадовці та службовці можуть мати у формі впізнаваності в очах громадськості з огляду на їхній статус як виборних або призначених осіб і який може трансформуватися в політичну чи іншу форму підтримки.