Головний лікар Центральної міської лікарні Кропивницького: «Зараз дуже багато пневмоній без ковіду»

Перегляди: 14279

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Ви помітили, що за короткий час наш лексикон поповнився новими словами - медичними термінами? Разом з «коронавірусом», Covid ми часто говоримо про «ПЛР», «ІФА», «ІВЛ»... І на тлі зростання кількості хворих на коронавірус усе це додає тривоги. Що ми робимо, коли турбуємося з приводу здоров'я? Правильно, йдемо до лікаря. І ми пішли до головного лікаря Центральної міської лікарні Кропивницького Олександра Артюха.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Олександре Івановичу, світ дійсно накриває друга хвиля коронавірусу? Чи й перша не припинялася?

- Світ ще не вивчив цю проблему досконально, тому вихідних точок для визначення першої, другої і наступних хвиль у нас немає. З огляду на нашу місцеву специфіку ми по-іншому до всього ставимося, конструктивніше. З ініціативи мера Андрія Райковича зараз робиться перша терапія на Валах, і ми розраховуємо ще на 30 місць для важкохворих з легеневою патологією, що є ускладненням при Covid-19.

Природно, це все нелегко дається, тому що необхідні чималі бюджетні гроші. Ми це робимо під умовно звану «другу хвилю». Насправді й керівництво нашої лікарні, й депутати, і міський відділ охорони здоров'я, і міський голова розуміли, що не виключено погіршення ситуації з коронавірусом. Тому скоро здамо першу терапію з адекватними апаратами для надання допомоги. Там буде 10 ліжок інтенсивної терапії з цілодобовим чергуванням медперсоналу.

- Кажуть, що фахівців не вистачає...

- Так, ми відчуваємо потребу в інфекціоністах, анестезіологах, анестезистах. Міська влада для таких лікарів виділяє житло. Вважаю, що таке розуміння проблеми великого варте. Я не про політику, а про конкретні справи, які робилися раніше і робляться зараз.

Зазначу, що за бюджетні гроші куплений комп'ютерний томограф. Вперше в місті з'явився муніципальний КТ, обстеження на якому буде безкоштовним для декретованих груп населення, для пацієнтів, у яких підозрюють Covid-19. За дуже короткий час під це було побудовано приміщення. Ще є нюанс за дозвільними документами, яким ми зараз займаємося. Тобто міська влада спрацювала швидше, ніж державна контролююча машина. Словом, держава не витримує міського темпу.

- Можна сказати, що коронавірус став випробуванням для української медреформи?

- Безумовно. Та й не все так просто й однозначно з реформуванням. Висловлю свою думку, хоча знаю, що її багато хто розділяє: реформу охорони здоров'я бажано було починати з підвищення зарплат співробітникам медичної сфери. Тому що на 3,5-4 тисячі люди не дуже хочуть працювати, і я їх розумію. І лікарі, і середній персонал розраховуються, йдуть чи то в приватні структури, то чи їдуть за кордон. Ситуація може бути такою, що в прекрасних приміщеннях і з новою апаратурою буде нікому працювати. Прикро. І знову держава не реагує, відстає від вимог, які висуваються.

При цьому хочу подякувати людям, які героїчно ставляться до своєї роботи. Ось у нас на сході герої і зараз у медицині герої. Про це потрібно говорити. Вони щодня йдуть на роботу, як на амбразуру, ризикуючи і своїм здоров'ям, і здоров'ям своїх сімей. І за це їм треба адекватно платити. З «ковідними» виплатами теж не все однозначно. Зазначено, що їх нараховують за навантаження, за фактично відпрацьовані години... Але в установі є допоміжні структури, співробітники яких також стикаються з цією проблемою. Це і приймальний покій, і лабораторія, і УЗД, і технічні працівники. Але виплати для них не передбачені державою.

- Ні для кого в місті не секрет, що відділення у вашій лікарні переповнені, класти хворих нікуди, а «ковіда» не так багато. Що це означає?

- Пояснюю. На сьогоднішній день у нас в лікарні, яка знаходиться на Валах, 46 осіб з коронавірусом. Їх лікують. Але до нас надходить багато людей з підозрою на Covid-19. Діагноз ще не поставлено, але ми зобов'язані таких пацієнтів розміщувати по одному в окремій палаті. Щодня таких людей у нас до 30, а це 30 окремих палат. Коли після ПЛР-обстеження ми з'ясовуємо, що коронавірус є, - переводимо в «ковідний» госпіталь, а якщо пневмонія - в терапію. І так, зараз дуже багато пневмоній без «ковіду». Сьогодні таких хворих у нас близько 200.

- А що це за підступна пневмонія?

- Ми працюємо за наказом №722 нашого профільного міністерства. У документі йдеться про те, що тільки після ПЛР-обстеження, якщо результат тесту позитивний, ми можемо ставити діагноз Covid-19. Тест негативний - тільки пневмонія. Пояснень її походження кілька. У наших випадках ми підозрюємо, що це пневмонія вірусної етіології. А міністр охорони здоров'я Степанов заявив, що 30 відсотків ПЛР-досліджень недостовірні. Ось в такому режимі ми і працюємо.

- Профілактика вірусної пневмонії така ж, як і коронавірусу?

- Абсолютно. Маски, руки, санітайзер, не збиратися разом, більше перебувати вдома, провітрювати приміщення. Це ми спочатку, навесні, розгубилися, а тепер наші фахівці виробили алгоритм дій і знають, кого як лікувати, що робити. От би нам ще лікарі первинної ланки допомогли. У мене велике прохання до сімейних лікарів: робіть на вашому рівні хоча б елементарні методи обстеження. Це КТ органів грудної клітини, ПЛР, ІФА. А то виходить, що тиждень - десять днів пацієнти знаходяться на «первинці», а потім з погіршенням стану і не обстежені потрапляють до нас. Ми втрачаємо час, а в будь-якому захворюванні, тим більше інфекційному, це найдорогоцінніше. Бережіть себе!