Головний поліцейський області - про резонансні справи, взаємини з судами і не тільки

Перегляди: 1576

Текстовий варіант інтерв’ю начальника ГУ Національної поліції в області Романа Козьякова Анастасії Мусатенко.

- Як давно ви спілкувалися з журналістами? Як часто маєте практику зустрічатися з представниками ЗМІ?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Залежно від ситуацій, які виникають при виконанні службових обов’язків, ми запрошуємо ваших колег, а також надаємо інформацію з першого джерела щодо подій, здебільшого резонансних, які потребують коментарів з боку поліції. Щодо спілкування з журналістами - крайній раз це було близько тижнів трьох тому.

- Журналіст вам допомагає чи навпаки?

- Однозначно – допомога. Однозначно - можливість довести до суспільства проблеми, ситуації, що виникають. Можливість донести алгоритми дій при тій чи іншій події. А також можливість ознайомитися з тими проектами, проблемами та, можливо, досягненнями, які є у поліції сьогодні. Це – можливість інформування про реформування поліції, про проекти, які тривають і тривали на території Кіровоградської області. Можливість довести інформацію, як працює поліція, які зміни відбуваються в питаннях, пов’язаних зі створенням безпечного середовища в місті й області.

- Чи буває так, що журналіст для вас є джерелом інформації?

- Буду намагатися відповідати на ваші запитання максимально відверто, бо бачу в них певного роду якщо не нарікання, але зауваження, які повинні враховуватися в спілкуванні і в роботі. Що ми робимо для того, щоб максимально розуміти,що у нас відбувається на території? Наразі в рамках реформи Національної поліції створений незалежний колцентр, який перебуває в головному управлінні. Там вісім працівників цивільного персоналу. І всі виклики, які надходять через «102», ми маємо змогу зафіксувати, після чого ця інформація протягом хвилини надходить на планшет найближчому наряду, який працює на території. Це дає змогу якнайшвидше відреагувати на звернення. Також максимальну кількість інформації ми обліковуємо з телеграм-каналу, що був створений у 2018 році. Працює він по території обласного центру, і зараз до нього долучено понад 11 тисяч користувачів. Схожі телеграм-канали створені і в деяких інших населених пунктах області. Там, де вони «прижилися».

- Ви створюєте конкуренцію телеграм-каналам усіх ЗМІ Кропивницького та області.

- Ми не створюємо конкуренцію. Кожен громадянин, що має доступ до телеграму, може повідомити будь-яку інформацію про подію, яка, на його думку, пов’язана з правопорушенням чи з якимось іншими ситуаціями, які потребують не тільки нашого втручання. Наприклад, до цього каналу долучені працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій, за потреби ми передаємо інформацію до швидкої медичної допомоги. Таким чином, ми акумулюємо дані і вживаємо заходів для найбільш ефективного та швидкого реагування. Хочу ще зауважити: жодна інформація не приховується! Все, що надходить, підлягає опрацюванню й реагуванню. В нас є досить багато можливостей для реагування: на добу заступає близько 80 нарядів поліції по місту й області.

Ми відкриті до спілкування з громадянами і не тільки через такі канали. Діє проект «Поліс комьюніті» - взаємодія поліції з громадою. Ми спілкуємося вже протягом двох років з представниками ОСББ, з керівниками садових товариств, з представниками територій, де є ускладнення оперативної обстановки. Це дозволяє нам впливати та завчасно реагувати на проблеми. Тобто знайомство громадян з поліцією відбувається не тільки в рамках реагування на якусь подію. Це – профілактична програма, для вжиття належних заходів завчасно. Така програма діє в Долинській, Олександрії.

Хочу сказати, що поліція зацікавлена в тому, щоб не тільки реагувати (це ми робимо і будемо робити), а ще й з’ясовувати проблематику і проводити попереджувальну роботу. Десь треба пройтися та звернути особливу увагу на певні місця, десь збираються групи людей, що можуть порушувати спокій громадян. Нам треба все це знати та реагувати. Наприклад, ми проводимо роз’яснювальну роботу напередодні вихідних у тих місцях, що можуть становити ускладнення в оперативній обстановці.

- Ви кажете зараз про всякі кафе та «темні закутки»?

- Так. На сьогодні це актуально як у рамках роботи з попередженню коронавірусу, так і в роботі з обмеження та запобігання правопорушень.

- Нагадаю кілька гучних справ, які обговорювалися журналістами та громадянами. У серпні минулого року біля Кропивницького СІЗО розстріляли адвоката (хоча є версії, що він став випадковою жертвою). Кілька тижнів тому знов обговорювали подію «90-х», коли горів «Мерседес» на набережній міста. Розкажіть про криміногенну обстановку в області і прояви ось такого криміналу: це повернення 90-х, чи як розцінювати таку ситуацію?

- Це наша дійсність сьогодні, тут не можна говорити про «повернення». Працівники поліції діють таким чином, щоб не допустити протиправних діянь. Що стосується подій біля СІЗО, то кримінальне провадження направлене до суду відносно трьох осіб, які причетні до вчинення вказаного злочину. Ми сподіваємося, що особи, які вчинили цей злочин, будуть притягнуті до відповідальності і понесуть відповідне покарання.

- Але ж ми знаємо: за тими, хто виконує злочин, є ті, хто його замовляє. В цьому випадку хоч зрозуміло, куди «ниточка тягнеться»?

- Про виконавців ми маємо інформацію, і вони зараз заарештовані. А в рамках іншого кримінального провадження проводяться заходи, які спрямовані на отримання відповіді на ваше запитання.

- Я так розумію, що наполягати на якихось деталях немає сенсу, адже йдуть слідчі дії. Щодо «Мерседесу»: чому горів, навіщо горів?

- В рамках кримінального провадження є робоча версія, яка дозволить нам дійти до логічного завершення. Я впевнений, що особа, яка причетна до злочину, буде встановлена та притягнена до відповідальності. У нас є інформація про мотив, про подію, але в силу зрозумілих причин я поки не можу озвучити її. Через певний час ми цю інформацію вам доведемо.

- Дякую. Що стосується криміногенної ситуації на Кіровоградщині. Давайте говорити в порівнянні: наша область завжди вважалася спокійною. Якщо мовою цифр: яка сьогодні картина?

- Окремий випадок, на який була належна, адекватна реакція поліції (не обов’язково вона видна) – це не «розгул криміналу». Ви ще забули про підрив автомобіля на вулиці Олексіївській, уже встановлено причетних осіб і повідомлено про підозру. Ми робимо все можливе для профілактики, а не тільки займаємося розкриттям злочинів. Усі ті програми, про які я вже говорив, спрямовані на створення безпечного суспільства.

- Зрозуміло, суспільство змінилося: зброя їде до нас зі сходу, пожвавився кримінал. Але охарактеризуйте загальну ситуацію: яка вона? Крадіжки, наркотики, вбивства, зґвалтування, що ми маємо в цифрах?

- Загальна картина по майновому напрямку покращилася. У порівнянні з минулим роком, наприклад, кількість квартирних крадіжок зменшилася на 40%. Загальна кількість крадіжок - на 27%. Така тенденція по всій державі. Це завдяки тому, що змінюється робота поліції, змінюються підходи: ми працюємо на профілактику, і навіть кількість патрулів, що заступають щодня, ускладнює можливості для правопорушень. Це – загальний результат роботи всієї поліції.

Що стосується незаконного обігу наркотичних засобів: з початку року задокументовано 234 особи, яким пред’явлено підозри за вчинення таких правопорушень. Ці 234 особи скоїли 321 злочин. З них - 124 факти незаконного збуту наркотичних засобів, які скоїли 45 осіб. З них 21 особу заарештовано, 13 обрано міру запобіжного заходу - домашній арешт. Решті - інші запобіжні заходи.

З початку року задокументовано три організовані злочинні групи, які займалися незаконним розповсюдженням наркотичних засобів. До них входили дев’ять чоловік. Кримінальні провадження направлені до суду. Також задокументовано чотири нарколабораторії, де виготовлялися наркотичні засоби.

- Що саме готували?

- Здебільшого амфетамін. Задокументовано ще 13 наркопритонів та місць вживання і виготовлення заборонених засобів. 12 особам вже вручено підозри. Хочу наголосити, що по території області вилучено 50 кілограмів наркотичних засобів. З 20 травня по кінець вересня проводилася операція «Мак», яка передбачала огляд територій та пошук незаконних посівів.

- В напрямку боротьби з наркотиками поліція спрацювала добре, мабуть. Давайте поговоримо все ж у порівнянні: як було попереднього року чи припустимо, трьома роками раніше?

- Динаміка у нас з минулим роком приблизно на одному рівні. У позаминулому році було трохи гірше. Але тенденція на збільшення ефективності роботи зберігається. В тому році ми викрили 176 незаконних посівів, у цьому – 114.

- Про тяжкі злочини: Діана Хріненко, це була страшна історія. Довго довелося шукати вбивцю. Що на Кіровоградщині з тяжкими злочинами? Як у порівнянні з іншими областями?

- Не можу порівнювати з сусідніми областями, це некоректно, бо ми часто співпрацюємо з ними у спільних справах. А загальна кількість пограбувань, розбоїв приблизно на одному рівні знаходиться у порівнянні з минулим роком. Про крадіжки я вже казав – стало менше. На сьогоднішній день у нас на 14% зменшення загального валу вчинених правопорушень. Це і завдяки новим проектам, наприклад «Поліцейський офіцер громади». В 11 територіальних громадах працюють 17 поліцейських, які безпосередньо забезпечені автотранспортом та всім необхідним. Це як дільничні раніше. Цей офіцер починає свій день у громаді і закінчує його там. Він контактує з людьми, з місцевими органами влади і є в курсі всіх подій громади, що дозволяє швидко реагувати на них самостійно або з допомогою колег. Якщо, наприклад, у громаді проводиться великий масовий захід, такому офіцеру на допомогу приходять співробітники відділення поліції.

- Це така собі муніципальна поліція в мініатюрі: приміщення, паливно-мастильні матеріали, оргтехніку надає громада.

- Не зовсім муніципальна. Державна. Можна сприймати її по-різному, але ефект присутності наших поліцейських на місцях дозволяє не тільки реагувати на події, а й спілкуватися з громадянами для попередження правопорушень. Офіцер має змогу дивитися в очі людям, він на своїй території знає все, що відбувається чи має відбутися.

Цей проект був підтриманий на крайній сесії обласної ради, до нього долучилися ще три ОТГ, і наступного року також будуть долучатися громади, які внесуть відповідні видатки у свої бюджети.

Це все – спосіб впливу на дотримання громадського порядку на території.

- Вважаю, що дуже ефективний. Його повинна підтримати обласна влада, в тому числі й фінансово, бо без цієї підтримки буде складно.

А тепер я хочу почути вашу думку про роботу судів. Як журналіст знаю випадки, коли після величезної слідчої роботи справа доходить до суду, а правопорушника відпускають. Знаходять якісь аргументи і відпускають. Суди – партнери вам?

- Партнери, однозначно. Ми документуємо протиправні діяння. В рамках кримінальних чи адміністративних правопорушень. Це питання дещо провокативне, але об’єктивно його сприймаю і вважаю, що будь-яка дія має об’єктивний бік. Документування повинно бути належним чином зроблено, оцінка, яку потім надає суд, – це низка факторів, які впливають на рішення. Як і поліцейський, суддя несе відповідальність за свої рішення, ухвали, вироки. Десь ми буваємо не згодні. Є думка поліцейських, є думка судді. Це певного роду змагальність. Ми повинні бути вимогливішими до себе, тому що працюємо на результат - забезпечення правопорядку.

- Про вимогливість до себе і честь мундиру. Є різні приклади, коли можна ставити «плюс» новій поліції, і навпаки. Є випадки, про які говорить вся Україна, але Кіровоградщину хвилюють свої. Ситуація з побиттям Олександра Собченка, яка завершилася його смертю. Як ви реагували на цю ситуацію як посадовець і як людина? І як сьогодні ви можете її прокоментувати?

- На сьогоднішній день оцінка даної події відбувається в рамках кримінального провадження, яке проводить Державне бюро розслідувань. Що стосується дій поліцейських, я думаю, що всі бачили відео, на якому є порядок дій. Послідовність спілкування поліцейських з моменту зупинки до моменту настання трагедії. Дуже прикро, що так сталося. Що стосується моїх коментарів: є кримінальне провадження, і коментувати його до завершення я не хотів би. Але вважаю, що працівник поліції, якому оголошено підозру зараз, діяв у рамках закону. Він відсторонений від виконання службових обов’язків. А оцінка його діям буде надана судом, поки щось говорити завчасно. Всі бачили дії поліції, дехто намагається їх інтерпретувати, переконувати, що поліцейські зробили навмисне. Я там такого не бачу.

- Чекатимемо суду. До речі, як давно ви працюєте в поліції?

- З 2015 року в поліції, а з 1994-го – в міліції.

- Як ви стали правоохоронцем? Де готувалися, де здобували знання?

- Якщо в двох словах, було бажання допомагати людям. Цим було покликане бажання працювати в міліції. Я працював у карному розшуку в Києві, потім - у Київській області. Потім був переведений на Кіровоградщину.

- Ще була превентивна поліція.

- Так, ще в Київській області. Я мав і такий досвід роботи.

- Якщо починали з карного розшуку, то в народі кажуть: «Землю потоптав». Працювати, мабуть, доводилося інтенсивно. Розкажіть про досвід хлопців, які сьогодні одягають форму. Я не тільки про досвід чи знання законів, я і про безпеку хлопців питаю. Нещодавно ми бачили сутичку поліцейських з неадекватною людиною з ножем. Його тоді затримали, ніхто не постраждав, навіть сам затриманий. Як готують поліцейських до таких випадків? Оцініть їхні дії та взагалі рівень освіченості, озброєності, знання і вміння сьогоднішнього поліцейського.

- Щодо рівня професійної підготовки поліцейського: хто до нас приходить? Жителі області, які хочуть за покликом працювати в поліції. Зараз оголошуються конкурси на вакантні посади, і при проходженні певних іспитів, здачі нормативів проводиться співбесіда. Її проводить комісія, в якій присутні дві цивільні особи, що обираються обласною радою. Тож у комісії максимально можлива об’єктивність. Ми намагаємося, щоб випадкові люди до поліції не потрапляли. Ті, хто проходить відбір, навчаються, а після піврічного навчання приходять на роботу. Також є ті, хто вступив у спеціальні навчальні заклади, навчаються та приходять до нас на роботу після кількарічного навчання.

Що стосується рівня підготовки: на базі нашого підрозділу є тренінговий центр, який також забезпечує підвищення кваліфікації чи вдосконалення певних напрямків роботи поліцейських. Чи у зв’язку зі змінами законодавства, чи з появою нових технологій. Там ми підвищуємо ефективність наших працівників.

Що стосується подій на Ковалівському мосту, про які ви згадали, то ми розібрали цю ситуацію. Вона стала прикладом екстремальної ситуації, які можуть виникати у діяльності поліцейських. Особа, яку затримали, перебувала в неадекватному стані під впливом якихось речовин і дійсно становила загрозу. Звичайно, можна було поліцейському діяти більш активно, щоб подолати агресію, але він проявив свої інші якості. Завдяки цьому прибула підтримка і порушника нейтралізували. Ми не допустили будь-яких пошкоджень, значить спрацювали. Отриманий досвід ми проаналізували і зробили висновки.

- Для Кіровоградщини великою проблемою є рейдерство. Не все в компетенції поліції, але чи має поліція інструменти, і як ви їх реалізовуєте?

- Хочу не погодитися з вашою тезою. Є спроби вчинення заволодіння майном. На них була адекватна реакція, а в деяких випадках- провадження відносно осіб, що причетні до таких спроб заволодіння майном, підприємствами, технікою, землею або урожаєм. Проблема така була. Реагування на такі ситуації з боку поліції дуже активне. Починаючи з боку патрульних, які моніторять територію, і закінчуючи тим, що вже третій рік поспіль ми проводимо профілактичне відпрацювання під назвою «Урожай». Який алгоритм наших дій: керівництво відділів та відділень на місцях з’ясовує такі точки, де можуть виникнути конфліктні ситуації. Ми усвідомлюємо, де можуть бути ризики. Якщо виникають проблеми – ми залагоджуємо їх, а якщо є кримінал – з’ясовуємо обставини і діємо відповідно. У будь-якому випадку реакція наша миттєва. По тих подіях, що вже відбувалися, частина матеріалів вже спрямована до суду, частина – ще розслідується.

Торік 17 реєстраторів було позбавлено права реєструвати, в цьому році ще не можу точно сказати, але їх стало значно менше.

- Ще одне питання - вибори. А саме незаконне заволодіння голосами виборців. Ви займаєтеся цим так само з точки зору профілактики, чи завдання поліції просто забезпечувати порядок та спокій на дільницях?

- Мені сподобалося ваше формулювання «про незаконне заволодіння голосами», цікава кваліфікація. Ми комплексно підходимо до цього питання. Що стосується публічної безпеки і порядку на дільницях під час та до виборів, то наші працівники вже заступили на чергування. Охорона, забезпечення, супровід. Проведені навчання, визначені певні алгоритми дій у певних ситуаціях. Такі навчання проводилися на рівні Національної поліції під егідою Міністерства внутрішніх справ.

На сьогодні вже є задокументовані правопорушення. 194 заяви про правопорушення з моменту початку виборчого процесу зареєстровано на території Кіровоградської області. З них по 127 проведено перевірку, яка не підтвердила факт правопорушення. Законодавство не порушено. Це теж свого роду профілактика як для заявника, так і для об’єкта перевірки. По 45 заявах зараз проводиться перевірка. У 15 випадках складено адміністративні матеріали про порушення виборчого законодавства. По 10 випадкам порушено кримінальне провадження.

Один з резонансних випадків був у Світловодську, де один з кандидатів намагався здійснити підкуп особи, яка має аналогічне прізвище з його конкурентом. Було порушено кримінальне провадження, задокументовано факт передачі грошей. Особі оголошено про підозру, і я думаю, що до кінця місяця це провадження піде до суду. Є низка правопорушень, де конфліктна ситуація виникла під час засідань комісій між їх членами. А про «незаконне заволодіння голосами», як ви говорите, зараз розслідується кримінальне провадження, де ми маємо достатньо підстав про перереєстрацію близько 200 осіб до однієї з ОТГ. Були підстави для порушення кримінального провадження, в рамках якого ми маємо ознаки порушення законодавства. Думаю, найближчим часом буде оголошена підозра за вчинене правопорушення. Як тільки це відбудеться – ви про це дізнаєтеся.