На Кіровоградщині ОПОРА написала 54 заяви про порушення виборчого законодавства

Перегляди: 699

Представники громадянської мережі ОПОРА написали 54 заяви у поліцію про порушення виборчого законодавства на Кіровоградщині.

Як розповіла у пресцентрі CBN сьогодні, 23 жовтня, координаторка спостереження ОПОРи за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь, найбільша кількість заяв стосувалась агітації без вихідних даних, агітації у невстановлених місцях та непрямого підкупу виборців.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Також порушення стосувались виборчих стандартів, а саме використання адмінресурсу, поширення матеріалів з ознаками чорного піару, зокрема проти чинного міського голови Андрія Райковича.

Зоя Лебідь розповіла про два випадки втрати печаток членами дільничних виборчих комісмій.

«Ми знаємо вже два випадки, коли переробляли печатки дільничних виборчих комісій. У Кропивницькому і Голованівську. В одному випадку печатка загубилася, в іншому секретар її не віддавала», - розповіла координаторка.

ОПОРА також проаналізувала стан доступності 500 приміщень для голосування та прилеглої території для маломобільних груп населення по Україні. З них лише 3% виявилися доступними, 56,2% - малодоступними та 40,8% - недоступними для маломобільних груп населення.

На Кіровоградщині з 907 промоніторили 16. З них лише одна виявилася доступною.

«До нас звернулась людина з інвалідністю. Він вже багато років голосує у гуртожитку медколеджу імені Мухіна. Людину заносили чи поліцейські, чи інші виборці. На сьогоднішній день ми говоримо про те, що на цій дільниці встановили пандус», - розповів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Кіровоградській області Євген Гурницький.

Представники ГМ ОПОРА надали поради щодо голосування. Так, не варто приходити на виборчу дільницю у брендованій захисній масці. Також не варто брати на голосування дітей. Взяти треба паспорт, звичайну захисну маску та ручку.