Виборчий марафон: експерти розповіли, чому на Кіровоградщині явка була такою невисокою

Перегляди: 2030

Інтерес до місцевих виборів завжди трохи менший, ніж до національних, хоча б здавалося, вирішення локальних проблем є найбільш актуальним для нас, виборців.

На цьому акцентувала увагу довготермінова спостерігачка Комітету виборців України в Кіровоградській області Любов Лук’янцева під час виборчого марафону в ефірі телеканалу «Вітер».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Карантинні заходи, загроза захворіти на коронавірус і решта чинників вплинули на те, що в нас явка досить таки невисока. Найвища на Кіровоградщині – це приблизно 36 відсотків в Кропивницькому районі. Близько 35 відсотків – Голованівський район, Олександрійський район традиційно найменша явка – 31 відсоток. Це дані на 19.00. Якщо порівняти з даними 2015 року, тоді середня явка по Кіровоградщині була 45 відсотків. А 30-31 відсоток була явка на окупованих територіях Донецької та Луганської областей», – розповіла Любов Лук’янцева.

Якщо порівнювати з іншими регіонами України, Кіровоградщина традиційно посередині за кількістю виборців, що взяли участь у голосуванні.

За її словами, наявність двох потужних кандидатів призвело до того, що Олександрія була гарячою точкою в плані роботи територіальної виборчої комісії.

«Починаючи з утворення округів, коли відбулася бійка, і завершуючи оскарженням одноособового рішення голови ТВК про друк бюлетенів – багато фактів говорили про те, що боротьба там запекла», – зазначила вона.

Щодо низької підготовки членів дільничних та територіальних виборчих комісій, експертка нагадала, що за міжнародними стандартами, за рік до виборів неможна змінювати виборче законодавство.

«В нас його змінили. Другий момент – карантинні заходи вплинули на те, що навчання для членів виборчих комісій проходили онлайн. Це був виклик для сільських територій, де практично відсутній інтернет. Третій – плинність кадрів, коли ти навчаєш одних, а через тиждень вже інших», – розповіла Любов Лук’янцева.