ОПОРА розповіла про перші підсумки місцевих виборів на Кіровоградщині

Перегляди: 3756

У пресцентрі CBN розповіли про перші підсумки місцевих виборів.

День виборів почався із заміни членів ДВК на багатьох виборчих дільницях, повідомила координаторка спостереження громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ймовірно, це одна з причин того, що найбільше зафіксували саме процедурних порушень в роботі ДВК. На другому місті порушення дільничних виборчих комісій, які виявилися на територіальних виборчих комісій. Якщо брати відсотково, в день виборів ми зафіксували, за статистичною вибіркою, 20 порушень на ДВК і 58 порушень на ТВК», – розповіла Зоя Лебідь.

Це, на її думку, пов’язано з тим, що половина членів дільничних виборчих комісій були не готові до підрахунку голосів.

«Порушення не є значними і не впливають на весь виборчий процес, але вони свідчать про погану підготовку членів ДВК, і це дає можливість для опротестування», – пояснила експертка.

Спостерігачі фіксували, як члени ДВК не давали виборцям проголосувати по ID-картці, як інші виборці намагалися проголосувати без паспорта та сфотографувати бюлетені.

«На територіальні виборчі комісії в Олександрії та Світловодську наші спостерігачі періодично викликають поліцію, тому що члени ДВК тут же на території ТВК переписують протоколи, приносять протоколи, заповнені простим олівцем і підписані ручкою, повністю пусті, але підписані документи. Ми бачимо величезну кількість порушень з підрахунку голосів, яку раніше не спостерігали», – розповіла координаторка спостереження громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.