В ОПОРІ розповіли, де на Кіровоградщині спостерігалися масові порушення

Перегляди: 1385

Більшість з порушень, зафіксованих спостерігачами ОПОРИ, відбувалися під час підрахунку голосів та оформлення виборчої документації на ДВК і виявлені під час здачі підсумкових протоколів в територіальні виборчі комісії різних рівнів.

Від 40 до 70% протоколів, які надходять на ТВК, йдуть на уточнення, зазначила координаторка спостереження ГМ ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь під час пресконференції у CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«В Олександрійській та Світловодській міській ТВК зафіксовано кілька випадків переписування протоколів «на колінах» в ТВК та поруч з ними. Спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію та написали заяви в правоохоронні органи», – зазначила Зоя Лебідь.

За її словами, спостерігачі фіксують масові порушення в заповненні виборчої документації членами ДВК, на частині ТВК утворилися черги, виникають конфлікти тощо. Так у Великосеверинівській ТВК три години був відсутній кворум і не приймали документація від ДВК.

«Вже кілька членів комісій в процесі підрахунку і оформлення документації відмовлялися працювати і залишали дільниці. Так голова дільничної виборчої комісії в Олександрії № 350759 заявила в ТВК, що не буде уточнювати протокол і залишила його в комісії. Подібний інцидент трапився і у Кропивницькому на виборчій дільниці №350839. Тут голова залишила документи і пішла. Комісія працює далі. А у Світловодську, наприклад, ДВК прийшла на ТВК без протоколу про підрахунок голосів», – підкреслила експертка.