В обласній лікарні запрацювала довгоочікувана лабораторія для ПЛР-тестування

Перегляди: 2284

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

В обласній лікарні розпочала роботу оновлена лабораторія, в якій проводять ПЛР-тестування. Вона могла бути відкрита давно, було б багато своєчасно виявленого коронавірусу, але не виходило. Нарешті це сталося.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як тільки почалася пандемія, далекоглядні кропивничани зрозуміли, що єдиний в області лабораторний центр може не впоратися з кількістю досліджень. Було прийнято рішення переобладнати лабораторію обллікарні. Саме переобладнати, так як вона і раніше займалася виявленням інфекцій, що передаються статевим шляхом, а також діагностувала вірусні гепатити В, С і D. Тепер актуальною стала коронавірусна інфекція.

Грошей для лабораторії знадобилося багато, і підключилися меценати. Всього було витрачено 1 мільйон 100 тисяч гривень: 720 тисяч - на обладнання, 300 тисяч - на ремонт. Левову частку коштів виділила Людмила Шубіна. Вона і курувала хід робіт. Коли здавалося, що все готово, відкрити лабораторію не виходило: комісія її не приймала, посилаючись на «неправильний» ремонт. Це гальмувало отримання ліцензії. Для усунення «недоліків» знадобилося ще 300 тисяч гривень, які пожертвував не міський голова, а громадянин і городянин Андрій Райкович.

Нещодавно на апаратній нараді голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Назаренко вказав Надії Оперчук, головному санітарному лікарю області, на те, що люди незадоволені роботою лабораторного центру, на «гарячу лінію» надходить багато скарг. На це санлікар відповіла, що центр на день проводить до тисячі тестів і що результати надаються в той же день. У це можна було б повірити, якби не рідні і близькі люди, що зіткнулися з коронавірусом, які здали тест і очікують результатів по п'ять днів...

Тепер з'явилася надія, що ПЛР-тестування буде оперативним, хворі не будуть затягувати з лікуванням. Нова лабораторія не просто відповідає всім санітарним вимогам - у деяких моментах за безпекою вона перевершує лабораторний центр. Тут передбачені закриті вентиляційні люки, де знаходяться бактерицидні фільтри, що не пропускають у повітря інфекцію. Під час роботи лаборанта його захищає ламінарний потік повітря. Це бокс біологічної безпеки другого типу захисту. Другий бокс - просто біологічної безпеки, тут лаборанта захищає ультрафіолетове освітлення. І є спеціальна камера для безпечної утилізації біологічного матеріалу. А також приймальна кімната, санітарна зона, кімната персоналу...

У свою чергу, обласна влада виділила 560 тисяч гривень з бюджету на реактиви, щоб можна було проводити ПЛР-тестування. Вже готову до роботи лабораторію відвідав голова ОДА. «Чим раніше ми будемо діагностувати, ПЛР-тестуванням виявляти це захворювання, тим швидше будемо ізолювати пацієнта, і тим менше будуть заражатися інші люди. Тому ПЛР-тестування в області - це дуже-дуже важливо. Це значно покращить роботу самої обласної лікарні, спростить її та розвантажить наш обласний лабораторний центр», - зазначив Андрій Назаренко.

З огляду на зростання кількості хворих на коронавірус початок роботи лабораторії не може не радувати. Але засмучує те, що через провину цілком конкретних людей втрачено стільки часу. А, можливо, і життів. Всі ж знають, що на ефективність лікування і наявність або відсутність ускладнень впливає своєчасність діагностування.

Але нехай тепер у всіх все буде добре.