На Хелловін можна буде побачити рідкісне явище - блакитний місяць

Перегляди: 1099

На нічному небі 31 жовтня з'явиться блакитний Місяць – так називають другий повний Місяць, що припадає на один календарний місяць, пише «Урядовий кур’єр».

Зазвичай у році буває 12 повних, по одному – кожен місяць. Однак високосний 2020 рік підготував додатковий 13-й.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У суботу, 31 жовтня, о 5:49 за київським часом з’явиться другий повний Місяць у жовтні. Використовуйте бінокль або телескоп, щоб розглянути кратери в західній частині Місяця у п'ятницю або у східній в суботу. Тільки жителі Східної Європи, Близького Сходу та Східної Африки побачать Місяць у його найповнішій фазі.

Після заходу Сонця блакитний Місяць розташується за чотири градуси на південний схід від Марса – досить близько, щоб можна було спостерігати ці небесні тіла разом за допомогою бінокля.

Місяць, який зійде над Землею 31 жовтня, називають блакитним. Хоча його колір залишиться тим самим.

Іноді Місяць дійсно може набувати легкого блакитного відтінку, це обумовлено оптичним ефектом. Найчастіше це відбувається під час великих пожеж або вивержень вулканів, коли дим або пил застеляють небо.

Блакитний Місяць – рідкісне явище. У середньому такий повний місяць з’являється кожні 2,4 року. Минулого разу його бачили в 2018-му.

31 жовтня можна буде побачити й інше астрономічне явище – мінімісяць. У цей час супутник віддалиться від Землі на максимальну відстань, тому Місяць матиме найменший розмір у році.

А 30 листопада жителі Землі стануть свідками місячного затемнення. Воно буде останнім у 2020 році.