Екоактивісти закликають повернутися до захисту жителів Кіровоградщини від радіації та радону

Перегляди: 716

На Кіровоградщині вже впродовж двох років не існує програми захисту населення від іонізуючого випромінювання.

На цьому наголосили учасники пресконференції в CBN, присвяченій проблемі захисту здоров’я населення Кіровоградщині від радіаційного та радонового впливу.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зазначила заступниця виконавчого директора ГО «Флора» Ірина Мунтян, громадська організація працює з темою іонізуючого випромінювання більше 10 років, відслідковуючи, які заходи впроваджуються і якими є їхні результати.

Аналіз показав, що комплексна програма захисту населення області від впливу іонізуючого випромінювання на 2009-1013 роки включала в себе дозиметричний моніторинг у закладах освіти, медицини та місць загального користування у населених пунктах, обстеження більше 400 будівель, дослідження води артезіанських свердловин та колодязів, проведення протирадонових та просвітницьких заходів тощо.

Паралельно обласна державна екоінспекція фіксувала порушення природоохоронного законодавства уранодобувними підприємствами, зокрема недостатнє очищення шахтних вод.

Програма на наступні чотири роки передбачала впровадження пунктів радіаційного контролю продуктів харчування на ринках та інших місцях, ремонту та атестації побутових приладів радіаційного контролю, проведення природоохоронних та протирадіаційних заходів на хвостосховищі у балці «Щербаківська», у школах та дитсадках встановили примусові вентиляційні системи, які допомагають прибрати радон з повітря приміщень, здійснили державну інвентаризацію радіоактивних відходів тощо.

Але протягом двох останніх років, коли в обласні не було комплексної програми, протирадіаційних заходів проводилось вкрай недостатньо, заявили екоактивісти.

За словами директорки департаменту екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу Кіровоградської ОДА Яніни Мацків, ще у 2017 році була розроблена концепція держаної цільової регіональної програми радіаційного та соціального захисту населення області та безпосередньо Кропивницького. Але її не погодили в уряді через брак фінансів.

Цього року облдержадміністрація зверталася до профільного комітету ВР, у вересні були проведені парламентські слухання. У департаменті екології сподіваються, що завдяки зусиллям громадськості і влади програма, яка дозволить покращити екологічний стан області, буде прийнята.

Як розповіла виконавча директорка ГО «Флора» Людмила Шестакова, екоактивісти передадуть звернення до голови Кіровоградської ОДА з вимогою активізувати роботу по розробці програмного документу державного рівня, який включатиме не тільки профілактичні заходи у закладах освіти та медицини, а й, наприклад, реконструкцію очисних споруд уранодобувних підприємств.