У Кропивницькому презентували два унікальних видання про природу Кіровоградщини (ФОТО)

Перегляди: 2429

Напередодні Всесвітнього дня науки у Кропивницькому відбулися презентації двох надзвичайних науково-популярних видань, передає CBN.

Освітян міста у Інженерному коледжі ЦНТУ та головній бібліотеці області з книгами «Золоті стежини Кіровоградщини» та «Крилаті скарби Кіровоградщини» познайомила їх авторка – учителька-методистка, відмінниця освіти України та відома дослідниця природи Кіровоградщини Ніна Бабанська та Микола Кір’янов – в минулому головний геолог геологорозвідувальної експедиції №37 казенного підприємства «Кіровгеологія».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В першій розповідається про унікальні місця нашої області – Монастирище, Розлитий камінь, Чорне озеро, Сакральний центр Скіфії та інші, які й досі зберігають багато загадок і є надзвичайними об’єктами для наукового вивчення та обов’язкового збереження.

Дослідженнями місць, які у середині минулого століття вказав її батько Ігор Бабанський, пані Ніна займається 35 років. 20 з них - разом з учнями Кіровоградського колегіуму № 11 – членами обласного дитячо-юнацького екологічного «Ексампей» та групою науковців-дослідників унікальностей Кіровоградського краю «Ексампей-Еко. За цей час вони детально вивчили 10 заповідних територій регіонального та всеукраїнського значення. Сім екологічних троп описані в книзі.

Книга добре проілюстрована світлинами, які були зроблені дорослими та дітьми під час експедицій. Вона розповідає, як можна захопити дітей природничими науками, закохати у рідний край та сформувати в них екологічну свідомість.

Друге видання – «Крилаті скарби Кіровоградщини» – знайомить зі світом хижих птахів Кіровоградщини. До речі, на наших теренах живе 80 відсотків видового складу диких птахів України. Про них і написана ця книга.

Авторка впевнена, що дослідження «ексампейців» можуть стати прикладом не тільки для дітей, а й для дорослих.

Книги потраплять в усі школи, коледжі Кропивницького, навчальні заклади шести районів Кіровоградщини, а також в бібліотеки.

Фото Ніни Бабанської.