У Кропивницькому відкрили віртуальну експозицію творів художника-земляка (ФОТО)

Перегляди: 701

У Музеї мистецтв Кропивницького сьогодні, 11 листопада, віртуальною експозицією вшанували пам’ять художника-земляка, члена Національної спілки художників України Анатолія Дворського, передає CBN.

Як розповіла кураторка виставки, співробітниця відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв Леся Нестройна, Анатолій Михайлович був невгамовним митцем, знаходився у постійному русі й активно експериментував у різних техніках — живописі, графіці, різьбленні по дереву, монументальному мистецтві, кераміці, склі, акрилі, металі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Жителям нашої області добре відомі роботи монументального жанру Анатолія Дворського: мозаїчне панно кінотеатру «Ятрань» (не збереглося), об’ємні графіті будинку культури Побузького феронікелевого комбінату і готелю «Побужжя» (Голованівський район), триптих на тему «Материнство», «Музика», «Танець» (будинок РАГСу смт Петрове), панно «Муза науки» на фасаді Центральноукраїнського Національного технічного університету, розпис «Життєдайна сила води» (басейн ДЮЦу смт Смоліне Маловисківського району).

Серед його робіт значаться керамічні скульптури «Рекордистка», «Ворона хитра» та «Марсіанка». Всі знають і про пам’ятний знак, присвячений сотнику Марку Мамаю у Мамаєвому Яру під Цибулевим Знам’янського району.

Відомий мистецтвознавець, заслужений журналіст України Броніслав Куманський так характеризує творчість художника-земляка:

«Анатолій Дворський – митець, якого не влаштовує традиційна художня мова, він шукає своїх шляхів задля того, щоб донести до глядача власну думку чи спонукати до роздумів. Його творча манера досить складна, потребує неспішного входження в образність автора, настроєності на його тональність. Суто творчі прийоми автора досить різні залежно від теми…».

У віртуальній експозиції, присвяченій 10-й річниці пам’яті Анатолія Дворського, представлені твори з фондового зібрання Музею мистецтв «Автопортрет ювілейний» (2008), «Весняна зваба» (2008), «Купала» (2003), «Веселка» (1994) та «Тбіліська весна» (1991).