Як проходить Covid-19 у дітей

Перегляди: 4701

Айнура Алієва, «Україна-Центр»

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про коронавірус ми вже знаємо багато, але не все. Які особливості перебігу цього захворювання у дітей і скільки їх хворіє в нашій області, з'ясовувала журналістка «УЦ».

Кажуть, що діти хворіють на коронавірус набагато рідше і легше, ніж дорослі. Але чи так це насправді? Вчені з Південної Кореї провели дослідження, його результати були опубліковані в журналі JAMA Pediatrics. З 91 інфікованої дитини 20 (22%) не мали симптомів захворювання під час перебігу хвороби. Ще 18 дітей (20%) спочатку переносили захворювання без ознак, але пізніше вони виявлялися.

Згідно з даними дослідження, перший важливий висновок полягає в тому, що не у всіх інфікованих дітей симптоми й ознаки розпізнаються своєчасно. Більше половини з них, а саме 71 дитина (78%) мали яскраво виражені симптоми захворювання: лихоманку, кашель, діарею, біль у животі, втрату нюху або смаку. Тривалість симптомів відрізнялася. У деяких вони могли тривати один, а у когось і цілих 36 днів! Також дані показали, що лікарі поставили діагноз тільки 8,5% пацієнтів на початку прояви у дітей симптомів. У 66,2% випадків симптоми були, але розпізнати їх не вдавалося до встановлення діагнозу, а в 25,4% ознаки розвинулися вже тільки після виявлення вірусу.

Таким чином, з ковідом у дітей не все так просто, і розпізнати його не завжди можна відразу. За нашою останньою інформацією (на п'ятницю, 13.11), зараз у Кіровоградській області тільки двоє дітей, хворих на коронавірус. Вони знаходяться в Центральній міській лікарні Кропивницького. Саме сюди відправляють усіх дітей з області, у яких виявляють коронавірус або підозри на нього. Одній дитині - шість років, іншій - чотири. Головлікар лікарні Олександр Артюх каже, що протікає Covid-19 у дітей майже точно так само, як і в дорослих.

«Діти, як і дорослі, є переносниками цієї інфекції. Тому, наскільки це можливо, їм також потрібно забезпечити масковий режим, регулярне миття, знезараження і дезінфекцію рук. Що у дітей, що у дорослих, ця хвороба протікає стрімко, незрозуміло і непередбачувано. Стан дітей, які зараз перебувають у нас на стаціонарі, - середнього ступеня тяжкості. Є ще одна дитина з підозрою на ковід. За всіма клінічними симптомами у нього це захворювання, але ПЛР-тестування показує негативний результат. Згідно з 722 наказом, за яким ми працюємо, ми можемо ставити діагноз "Ковід" тільки в тому випадку, якщо тест показує позитивний результат», - пояснює Олександр Іванович.

Станом на ранок понеділка, 16 листопада, за час пандемії в Кіровоградській області видужали від коронавірусу 43 дітей.

Симптоми коронавірусу в дітей можуть бути різні: температура (як невисока - 37,3-37,5 градуса, так і вища 38 градусів), сухий кашель, швидка стомлюваність, слабкість, сонливість, сльозотеча, закладеність носа, нудота, болі в животі (особливо у немовлят першим найбільше страждає шлунково-кишковий тракт). Є також незвичайні симптоми, які, на перший погляд, ніяк не «скидаються» на ковід: висипання на стопах, пальцях ніг і рук, які нагадують пошкодження шкіри при обмороженні.

Тому закликаємо батьків бути максимально уважними до стану своїх дітей і не ігнорувати навіть «безневинні» симптоми захворювання. Краще зайвий раз перевіритися і упевнитися, ніж потім поповнювати статистику.