Міжнародна компанія планує вкластися у видобування літію на Кіровоградщині

Перегляди: 2023

Millstone&Co - приватна інвестиційна компанія, яка надає клієнтам традиційні інвестиційні послуги.

Міжнародна інвестиційна компанія Millstone & Co (Польща, Україна) планує спрямувати понад 10 млн євро власних коштів на завершення розвідування родовищ літію в Україні протягом наступних двох років.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як повідомляється у пресрелізі компанії, таке рішення було прийнято після успішного завершення судової справи про повернення дозволу на користування літієвим родовищем у Кіровоградській області, пише «Ліга».

Крім того, компанія посилається на заяви прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про бажання уряду дати «зелене світло» європейським інвесторам у проєктах, пов'язаних із літієм в Україні.

У компанії наголосили, що в першу чергу інвестиції буде спрямовано на проведення геологорозвідувальних та оціночних робіт родовищ.

Millstone & Co розглядає промисловий видобуток літію в Україні на двох родовищах.

6 листопада Окружний адміністративний суд Києва зобов'язав Держгеонадра повернути спецдозвіл на користування надрами літієвого родовища в Кіровоградській області Millstone & Co.

В Україні є три літієвих родовища: Шевченківське в Донецькій області, Полохівське і Станкуватське – у Кіровоградській. Видобуток на них зараз не ведеться. Публічної інформації про український літій небагато: обсяги запасів ще в 2005 році засекретила СБУ, тепер у них статус держтаємниці. За даними ще радянської геологорозвідки, вони можуть коливатися в межах 500 000 – 5 мільйонів тонн. Для порівняння, світові запаси оцінюються в 53 мільйони тонн. Детальніше про це тут.

Літій називають «металом майбутнього». За прогнозами Bloomberg NEF, світовий попит на літій до 2025 року подвоїться і складе близько 800 000 тонн. Акумулятори для електромобілів будуть покривати більшу частину цього попиту, за ними слідують споживча електроніка та акумулятори.