Операція «Ліквідація»

Перегляди: 2790

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Ніщо у нас в країні не йде так неквапливо, як адміністративно-територіальна реформа. Масштабно почалася вона в 2015-му з децентралізації, створення об'єднаних територіальних громад. І тільки через чотири роки, в 2019-му, в країні різко скоротили кількість районів. На Кіровоградщині їх було 21, а має стати всього 4.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Правда, поки ніхто цього і не помітив. Районні державні адміністрації та районні ради як і раніше функціонують в форматі 21. Але зараз має всі піти повним ходом.

17 листопада Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій». Про це повідомила під час брифінгу начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Кіровоградської ОДА Вікторія Кулікова.

«Закон забезпечить правонаступність органів місцевого самоврядування і не допустить паралічу їх діяльності після місцевих виборів, що відбулися на новій територіальній основі. В області буде створено 56 місцевих рад. З них 1 — обласна рада, 4 — районні, 49 — міських, селищних, сільських рад, 2 — районні в місті ради», — зазначила Вікторія Куликова.

Разом у нас буде чотири райони — Кропивницький, Олександрійський, Голованівський та Новоукраїнський. 17 ліквідованих районів повинні припинити своє існування з моменту проведення першого засідання новообраних рад.

Можна легко спрогнозувати масив проблем, пов'язаних з реформою. Відразу треба буде звільнити кілька сотень людей, а всі ми чули, як «легко» у нас звільнити держслужбовця і як вони запросто відновлюються на колишній роботі через суди. До того ж закон дозволяє колишнім чиновникам влаштовуватися в органи місцевого самоврядування без конкурсу. Питання лише в тому, чи потрібні місцевому самоврядуванню сотні старих-нових службовців? Немає сумнівів, що будуть працевлаштовані не один десяток друзів, сватів, кумів. Тільки толку від них багато буде? Ось в кожному районі є фахівці з мобілізаційної роботи. Чим вони займаються, незрозуміло — для мобілізаційної роботи у нас є військкомати. І таких фахівців не перелічити.

А якою буде доля численного майна? На балансі вже майже колишніх райдержадміністрацій і районних рад знаходяться лікарні, школи, інтернати, стадіони, бібліотеки, центри надання безоплатної правової допомоги, служби у справах дітей, комунальні підприємства, і т. д., і т. п. Багато десятків таких об'єктів в кожному районі. Все це майно, будівлі, обладнання, меблі, архіви і т. д. за законом повинні бути передані в укрупнені райцентри до 1 липня наступного року. У кожному районі створюється реорганізаційна комісія. Ох, скільки виявиться скелетів в кожній шафі кожного району! Не секрет, що багато документації там залишилося ще з часів райкомів партії. А скільки десятків тисяч гектарів землі районного підпорядкування «загубилося» за роки незалежності України! Все це почне спливати. Можуть бути гучні посадки. Або чергові обіцянки посадок.

Загалом, не позаздриш тим, хто буде займатися цією реорганізацією. А може, і навпаки — позаздриш! Людина з хваткою може заробити на реорганізації чималі статки, як свого часу було з арбітражними керуючими збанкрутілих заводів.

І що все-таки буде з конкретними будівлями конкретних ліквідованих районних адміністрацій? Є серед них цілком симпатичні. Всі багатоповерхові, з десятками кабінетів. Невже під дитячі садки віддадуть?

Є ще одне питання, на яке поки не почути чітку відповідь. У кожному районі були і поки є десятки філій різних державних служб. Що буде, наприклад, з управліннями Держказначейства в районах? За ідеєю, всі фінансові питання, скажімо, Компаніївки або Бобринця тепер повинні вирішуватися в Кропивницькому. Пенсійний фонд, Держпродспоживслужба, центр зайнятості, Держгеокадастр...

А хто буде проводити конкурс, скажімо, на пасажирські перевезення в Гайворонському районі, якщо центр укрупненого району тепер буде в Голованівську? А на постачання ліків в комунальні медичні установи за державною програмою «Доступні ліки»? І так далі і тому подібне…

Загалом, наступних півроку по всій території області на нас чекає багатосерійний трилер з елементами фільму жахів. Хоч би збереглася керованість територіями, не було паралічу, про який говорила Вікторія Куликова. Будемо вірити, що цю ліквідацію районів проводитимуть пристойні чесні люди. А що нам залишається?..