Як коронавірус крокує Кіровоградщиною

Перегляди: 3040

За останню добу, станом на 25 листопада, у Кіровогрaдській облaсті зaфіксувaли ще 102 випaдки інфікувaння нa коронaвірус. Троє людей, з-поміж них - 17-річна дівчина, померли.

Ми вирішили нагадати, як Covid-19 крокував (і, на жаль, крокує) Кіровоградщиною.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Перше згадування про новий вірус - брифінг начальника Кропивницького міського управління охорони здоров’я Оксани Макарук 28 січня. Вона повідомила, що тест-систем в Україні ще немає, тож і випадків захворювання не зафіксовано.

7 лютого на Кіровоградщині утворили обласний оперативний штаб, щоб не допустити занесення і поширення на території області випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом.

27 лютого - «фальстарт». У Кропивницький повернулися з Риму 11 школярів. Діти віком від семи до 16 років були в Італії з 15 по 19 лютого. На той час коронавірус там ще не був таким активним, але розповсюджувався швидко. Covid-19 у кропивничан не виявили.

3 березня управління транспорту міськвиконкому Кропивницького направило офіційні звернення до перевізників щодо посилення санітарної обробки машин через складну епідеміологічну ситуацію. А вже 5-го журналісти CBN констатували факт відсутності захисних масок в аптеках міста.

Напередодні жіночого свята, 6 березня, тодішній голова області Андрій Балонь прийняв рішення про обмеження проведення культурно-мистецьких, освітніх та спортивних заходів з 9 березня по 1 квітня.

12 березня начальник управління освіти і науки ОДА Володимир Таборанський оголосив про дистанційне навчання в навчальних закладах області. Попередньо планувалося, що це триватиме щонайменше три тижні. З цього дня вводяться карантинні заходи по всій території України; крім усього іншого, обмежуються пасажирські перевезення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин у Кропивницькому через коронавірус: суб’єктивні враження, факти й офіційні рекомендації

«Станом на 17 березня на Кіровоградщині підозр та підтверджень коронавірусної інфекції немає», - заявив начальник обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко. Тести на коронавірус теж відсутні. Перші з'явилися на Кіровоградщині 24 березня.

25 березня працівники Служби безпеки України провели профілактичну бесіду з жителем Кіровоградщини, який поширив у соціальній мережі неправдиву інформацію про першого померлого в області через коронавірус.

З 2 квітня в обласному центрі перестали їздити маршрутки. В міській раді пояснили, що це пов’язане з непорозуміннями між власниками маршруток і поліцією, а також з пасажирами. Одночасно почала діяти заборона збиратися на дитячих і спортивних майданчиках.

Станом на 6 квітня пропускна здатність обласної ПЛР-лабораторії – 24 зразки за шість годин. Про це повідомили у ОДА та порадували тим, що скоро область отримає устаткування, яке дозволить робити 100 тестів одночасно. Цього ж дня в області зафіксували 41 випадок захворювання на коронавірусну інфекцію, і є перша жертва Covid-19 - померла 84-річна жителька Кропивницького району.

9 квітня померлих вже було четверо.

16 квітня - радісна новина: одужали перші чотири хворих, троє з яких лікувалися в обласній лікарні, один - у Центральній міській. У Кропивницькому закриті ринки, масово хворіють лікарі госпіталю для ветеранів та районної лікарні, введені обмеження на відвідування магазинів.

У Кіровоградській області станом на 28 квітня обстежили 3942 людей із підозрою на коронавірус. З них інфікованими на Covid-19 виявились 356.

22 травня прийнято рішення про послаблення карантину в області. Тепер дозволяється організація спортивних заходів до 50 людей, проте без глядачів; проведення релігійних заходів, але не більше однієї людини на 10м²; діяльність готелів без функціонування ресторанів; рух міського, приміського та внутрішньообласного транспорту. Це стало можливим через стабільну кількість хворих протягом кількох днів поспіль.

17 червня. Зaгaлом з почaтку епідемії діaгноз «коронaвірус» постaвили 592 жителям Кіровогрaдщини. Зa цей чaс встигли одужaти 435 хворих нa Covid-19.

1 липня. Коронaвірус підозрюють у 1 392 жителів Кіровогрaдщини. Зa минулу добу в області одужaли п’ятеро людей.

16 липня. Зaгaлом від коронaвірусу лікуються 47 жителів облaсті. З почaтку епідемії хворобу успішно подолaли 595 осіб. Нa жaль, 33 випaдки інфікувaння спричинили смерть.

31 серпня: з почaтку пaндемії зaхворіли 814 жителів Кіровогрaдщини. 691 особa успішно подолaлa хворобу. 45 випaдків призвели до смерті.

29 вересня одужали семеро жителів Кропивницького. Але, на жаль, помер 81-річний чоловік з Олександрії. За добу в лабораторному центрі методом ПЛ обстежили 168 людей.

1 жовтня директор департаменту охорони здоров’я ОДА Олег Рибальченко заявив на брифінгу, що на Кіровоградщині у разі критичного збільшення кількості хворих на Covid-19 може виникнути проблема з браком медичних кадрів.

12 листопада виявлено 141 хворого, у звіті вказано про 690 проведених тестів. Серед тих, кому не вдалося уникнути ковіду, - міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

Далі буде...

Інфографіка (дані РНБО)

Хвороба продовжує поширюватись. І лише від нас самих залежить, якими будуть наслідки. Дотримання правил карантину та самоізоляції, дистанційна робота, уникання масових зібрань людей - елементарні правила дають (і це не перебільшення!) шанс вижити.