Чи готові відомі на Кіровоградщині люди перехворіти ковідом? А ви? Опитування

Перегляди: 1779

Юхим Мармер, «Україна-Центр»

Соціологічні опитування за останні півроку всі як один стверджують: головне, що хвилює українців, - як уберегтися самому і вберегти своїх близьких від коронавірусної інфекції? І тільки потім ідуть ще недавно найважливіші проблеми: робота, зарплата, дороги... Редакція «УЦ» вирішила поговорити про наболіле.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Чи готові ви морально до того, що інфекція може «дістати» і вас? Продумували ви алгоритм своїх дій у разі підозри на ковід? Чи знаєте ви, чого точно не можна робити в подібному випадку? Чи є у вас фінансовий і медичний ресурси?

Сергій Дячук, медик:

- Звичайно, готовий. Вчора дружина прийшла з чергування з температурою і головним болем. Сьогодні температура у сина (уролог). Звичайно, я готовий, що коронавірус може нас «дістати». Як говорив недавно класик: «Ну тут уже що вже тут уже».

Чого не можна робити? Не можна панікувати. Це звичайна респіраторна інфекція. Вона була, є і буде. Ось це нагнітання істерії шкодить більше, ніж хвороба. Ресурси людини на двох з сім'ї є. Ну а якщо далі - тоді проблеми.

Тетяна Жолонко, викладач:

- Так, морально я готова. Все більше знайомих хворіють, багато хто вже перехворів. Хтось важко переносить, хтось легше, рідше - безсимптомно. Залишається сподіватися на власний організм і вітчизняну медицину...

Знаю, що перша справа при симптомах - дзвінок сімейному лікарю. А далі - по ситуації. Чула, що в місті досить складно лягти в лікарню, навіть за показаннями.

Знаю, що не можна безконтрольно приймати антибіотики. Не можна ходити на роботу (привіт, колеги). Не можна панікувати (хоча, напевно, не вийде).

Що стосується ресурсів на випадок хвороби. Важке питання. З ліків у домашній аптечці поки тільки вітаміни і парацетамол. А ось чи вистачить фінансів - подивимося, адже лікування ковіду варіюється: деякі знайомі перехворіли «бюджетно» і вклалися в 2-3 тисячі гривень, у інших сума лікування перевалила за 60 тисяч...

Інна Дорошенко, актриса:

- Якщо, не дай Бог, що, відразу ж зателефоную своєму сімейному лікарю. Потім зроблю тест на підтвердження або спростування свого діагнозу. На самоізоляції дочекаюся результатів аналізу. Потім нічого передбачити не можна. Грошей у мене, зрозуміло, немає на це лікування, тому поки перебуваю в стадії нервового очікування, все, що я можу зробити, - це молитися Богу, щоб у разі чого була легка форма захворювання.

А зараз я вживаю всі необхідні заходи: ходжу в масці навіть на вулиці, руки бризкаю буквально після кожної дверної ручки і відвідування магазинів. Вживаю дуже багато вітаміну С. Практично кожен день купую лимони, ми з донькою поглинаємо їх у великій кількості. Це все, що я можу зробити.

Ще хочу додати, що я не впадаю в паніку й істерику, намагаюся жити спокійно, врівноважено і не дозволяю цій ситуації вибивати у мене ґрунт з-під ніг.

Вікторія Поляновська, директорка приватної школи:

- Інфекція може «дістати» будь-якого, завдання у неї таке, як у будь-якого вірусу. Коронавірус, звичайно, варто сприймати серйозно, але все ж це, слава богу, не чума, а захворювання, що у багатьох випадках проходить, як стандартне ГРВІ. Недооцінювати не потрібно, вірус невивчений, і як хто його перенесе, невідомо, але і паніка з постійним переглядом зведень з коронавірусного фронту імунітету не допоможе. Раджу налаштуватися на позитив, зайвим не буде.

Алгоритм дій простий і зрозумілий. Зателефонувати або написати сімейному лікарю, при необхідності здати тест, багато пити, відпочивати, звернутися до лікаря за призначенням - моя сім'я вже 15-й рік лікується у лікаря-гомеопата, а гомеопатія, до речі, цілком рутинно і успішно лікує це захворювання.

Однозначно не варто виходити з дому і піддавати інших небезпеці. Що стосується лікування, траплялося багато матеріалів про небезпеку збивання температури при коронавірусі, так як це послаблює захисні сили організму і підвищує ризик ускладнень. По можливості варто дати температурі попрацювати, організм її не просто так піднімає, і це природні ліки від вірусів. Також, думаю, варто прислухатися і до думки багатьох лікарів про антибіотики, які при коронавірусі потрібні тільки невеликій частині пацієнтів, а не всім підряд.

Фінансовий ресурс взагалі у житті не завадить, а що стосується ліків, аптечних препаратів у нас вдома в принципі немає, крім вітамінів і гомеопатичних препаратів.

Андрій Богданович, телеведучий, блогер:

- Безпосередня близькість цієї зарази міцно б'є по нервах, чесно кажучи. А ще більше - наявність людей, які навіть зараз відносяться до Covid-19 легковажно. Не знаю, чи готовий морально до хвороби, але алгоритм, звичайно, продумував: звернення до сімейного лікаря, тест (краще два), спостереження за симптомами і лікування за порадами лікаря, при необхідності КТ, оксиметр вже придбаний на всякий випадок.

Чого не можна робити? Точно не можна бути ідіотом і вірити інтернет-«вченим», які розповідають про вежі 5G, про шкоду масок, чіпування, вдихання соди і парів спирту і решту антинаукової нісенітниці. Ну і, звичайно, не можна легковажно ставитися до симптомів. Діяти потрібно відразу.

Фінансовий ресурс поки є (про всяк випадок за півроку відкладені гроші), лікарський запас закуплений (маю на увазі засоби захисту і ліки, щоб збити температуру, наприклад). Все інше за порадою лікаря. А в цілому, було б здорово не захворіти і як мінімум протриматися до вакцини. Чого і вам всім бажаю!

Опитування