У Кропивницькому вшанували пам'ять відомої української художниці Катерини Білокур (ФОТО)

Перегляди: 1959

В Музеї мистецтв Кропивницького розгорнули експозицію репродукцій картин «Родинні витоки. Катерина Білокур» до 120 річниці від дня народження відомої української художниці, майстрині народно-декоративного живопису, представниці «народного примітивізму», передає CBN.

Як зазначає кураторка виставки завідувачка відділу науково-просвітницької роботи Музею Олена Степанок, мистецтвознавці ставлять Катерину Білокур в один ряд з такими видатними художниками-примітивістами, як Анрі Руссо, Іваном і Йосипом Генералічами, Марією Приймаченко, Ніко Піросманішвілі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Білокур малювала все, що її оточувало, все те що вона любила: землю, коней, людей, але найбільше — квіти. Цікаво, що достовірно змальовуючи кожен листочок, пелюсточку, художниця ніколи не зривала квіти: вважала їх живими істотами, називала діточками. Могла далеко поїхати, аби намалювати саме ті, які їй до душі. І малювала обов’язково тільки з натури – була твердо переконана: якщо квітку зірвати, вона втратить душу, і вже така на полотні теж буде мертвою Малювання те вона нарекла «святим», — повідомила Олена Степанок.

В експозиції представлені репродукції картин Катерини Білокур: «Автопортрет», «Квіти за тином», «Пшениця, квіти, виноград», «Кавун, морква, квіти», «Натюрморт із колосками і глечиком» та робота самодіяльної художниці із смт Помічна Добровеличківського району Надії Падурської «Пам’яті Катерини Білокур».

Олена Степанок також зазначила, що Катерина Білокур володіла рідкісним даром художника — абсолютним відчуттям кольору: «Її художня манера сформувалася ще на початку 30-х і майже незмінною залишалася впродовж усіх років її творчості. Саморобні тоненькі пензлики художниці сприяли делікатному письму, доведеному до віртуозності: мазочок на картинах рівний, а барви на її роботах неначе світяться. Фахівці вважають, що ніхто ще не зміг повторити її стилю».

ФОТО Ігоря Філіпенка, CBN.