Екоактивісти взялися за моніторинг роботи видобувних підприємств Кіровоградщини

Перегляди: 636

Сьогодні, 10 грудня, у Міжнародний день прав людини у Кропивницькому говорили про захист екологічних прав людини.

У пресцентрі CBN громадська організація «Флора» презентувала проект «Прозоре управління видобутком корисних копалин – це шлях до сталого розвитку громади», який екоактивісти реалізують за підтримки міжнародного фонда «Відрождення».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зазначив експерт-аналітик проєкту «Екологічно безпечна Кіровоградщина: через спільне дослідження до спільних рішень» Володимир Бочаров-Туз, в Україні зараз спостерігається колапс у роботі екологічної служби, яка має повноваження з контролю та нагляду за добувними підприємствами. Це відкриває певні можливості для нечесного бізнесу.

«В ситуації, коли державна інституція не справляється зі своїми функціями в повному обсязі, плече повинно підставити громадянське суспільство. Сфера добутку корисних копалин дуже актуальна для Кіровоградщини», - заявив Володимир Бочаров-Туз.

За його словами, на Кіровоградщині налічується 70 дозволених родовищ, 65 з них – саме на видобуток корисних копалин. 43 суб’єкти мають ліцензії на розробку, 29 з них займаються цим безпосередньо зараз. Вони розробляють 41 родовище корисних копалин.

ГО «Флора» взяла на себе завдання провести громадську оцінку діяльності видобувних підприємств Кіровоградщини і створити рейтинг їхньої екологічності та доброчесності.

Оцінюватимуть за чотирма критеріями:

- доброчесності, тобто відповідності роботи законодавчому полю;

- відкритості та прозорості їхньої діяльності для громадськості;

- корпоративної соціальної відповідальності перед тими громадами, на чиїй території проводиться видобуток;

- екологічності - відповідності роботи підприємств екологічним нормам.

«Ми не просто хочемо подивитись на роботу видобувних підприємств, наша мета – підняти рівень екологічної свідомості громадянського суспільства, максимально спростити методологію, навчити нею користуватись не тільки екоактивістів, а й звичайних людей. Наприклад, батьків, які хочуть розуміти, якої якості воду п’ють їхні діти, чим вони дихають, коли грають поруч з кар’єром тощо», - зазначив експерт.

«Люди повинні проявляти активність, адже їм жити на тих територіях, де видобувають корисні копалини. Крім того, це ще один ресурс для вирішення екологічних, соціальних та економічних проблем територіальних громад», - додала виконавча директорка ГО «Флора» Людмила Шестакова.

Крім того, громадські активісти готують серію з п’яти інформаційних роликів, як можна перевірити підприємства. Перший з них був представлений у пресцентрі CBN.

Результати моніторингу екоактивісти хочуть використати також для розробки рекомендацій самим видобувним підприємствам та для удосконалення екологічного законодавства.

Крім того, в рамках цього проєкту екоактивісти мають намір продовжити бити на сполох через те, що область вже два роки живе без жодної програми з захисту населення від іонізуючого випромінювання.

Про свою роботу ГО «Флора» розповідає на власних сторінках у соціальних мережах.