Кропивницька лікарка закликає не поспішати приймати антибіотики

Перегляди: 2750

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Кожен новий день ставить нові питання, пов'язані з коронавірусом. Кількість хворих за добу шокує, а переповнені стаціонари з пневмонією жахають. Що ж відбувається? Звідки ця хвороба береться? Чому коронавірус такий «непостійний»? І як себе з ним вести?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

З різними запитаннями на цю тему ми звернулися до головної лікарки Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Кропивницького Лариси Свириденко.

- Ларисо Анатоліївно, адже й раніше були пневмонії. Чому нинішня така агресивна і небезпечна? І взагалі, що таке пневмонія?

- Це запалення легенів. Пневмонії бувають бактеріальні, вірусні та грибкові. Зараз у нас на тлі пандемії поширена вірусна, яка важча, ніж інші.

Бактеріальна найчастіше - це ускладнення бронхітів, трахеїти, ларингіти. А ось вірусна безпосередньо вражає альвеоли, які знаходяться в структурі легенів, і сполучну тканину, в результаті чого порушується газообмін.

Так, вірусні пневмонії були і раніше. Але зараз, у зв'язку з ковідом, у людей виявляються великі ураження легень, по кілька сегментів. Буває в одній легені п'ять сегментів, у другій - чотири. Це великі ураження, і з ладу може бути виведено близько 40-45 відсотків поверхні легенів.

- Як треба лікувати вірусну пневмонію?

- Згідно з протоколами, лікування тільки симптоматичне. Антибіотики призначаються після приєднання бактеріальної флори. Наші ж люди тільки дізналися, що у них пневмонія, самостійно починають приймати антибіотики. А цього робити категорично не можна. Якщо більше п'яти днів тримається висока температура - понад 39, - тоді вже можна припускати, що приєдналася вторинна, бактеріальна, флора, і підключати антибіотики.

- Поширене запитання: чому тести хворих на пневмонію не показують ковід, але є антитіла?

- Про це багато говорять. Може, неправильно зроблений забір. Може, неправильне транспортування, не витриманий температурний режим. Або несвоєчасно зроблений аналіз. Багато є факторів.

- Можна стверджувати, що переповнені лікарні з пневмонією - це все коронавірус?

- Ні. Там багато інфекцій. Ковід може поєднуватися з грипом, ГРВІ. Коронавірус ще не вивчений досконально. З початку пандемії протокол лікування змінювався кілька разів. Немає чіткого алгоритму лікування, як, наприклад, при гіпертонії або інфаркті. А до ковіду додаються нові симптоми. Наприклад, діарея, яка частіше спостерігається у дітей. Уже помічені шкірні симптоми - висипання на руках і навіть на стопах. Виходить, що вірус мутує.

При бактеріальних пневмоніях ми спостерігаємо класику: різке підвищення температури, біль у грудній клітці, кашель з мокротою коричневого кольору. А коронавірус не такий однозначний. Я спостерігаю за хворими з позитивними ПЛ і бачу різну клініку. У когось є втрата нюху, а у когось немає. У когось класика ковіда, а ПЛ негативний.

- Чому так багато хворіє медиків?

- Тому що медики теж люди. До того ж медиків не вистачає, один лікар приймає за двох. Заявлена дистанція в півтора метра - це добре, але треба знати наших людей: в черзі стоять, як футболісти у стінці, і на зауваження не реагують. Люди роздратовані, скаржаться на те, що лікар повільно приймає, і на те, що швидко. Але це ж не видобуток вугілля, нам потрібна якість.

Скарги є і будуть. Розумію, що люди налякані, і як тільки КТ показує пневмонію - вимагають від лікаря направлення на стаціонар. Але якщо сатурація нормальна, частота дихальних рухів в нормі, людина не задихається, температура нормальна, можна лікуватися вдома. У таких випадках рекомендовано багато пити, вітаміни, дихальна гімнастика. І не поспішати приймати антибіотики. А в стаціонар кладуть важких, з високою температурою, яким уже потрібен кисень.

- Реально не захворіти? Що треба робити?

- Треба бути відповідальними не тільки за своє здоров'я, але і за здоров'я оточуючих. Свідомими, дисциплінованими. Подивіться хоча б, як люди носять маски. А дистанція в супермаркетах...