На Кіровоградщині виявили африканську чуму свиней

Перегляди: 3337

До Гайворонського районного управління Держпродспоживслужби області надійшло повідомлення про виявлення трупів свиней на території відвалу ПрАТ «Заваллівський графітовий комбінат».

Фахівці у сфері ветеринарної медицини терміново здійснили виїзд на місце та провели епізоотичне розслідування, поінформували CBN у пресслужбі ГУ Держпродспоживслужби в області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Відібраний біологічний матеріал дослідила Кіровоградська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби, де встановили діагноз африканська чума свиней (АЧС).

Відповідно до Інструкції щодо профілактики та боротьби з АЧС, трупи тварин спалили, а місце спалення продезінфікували.

Наразі проводяться заходи з локалізації вогнища інфекції та уточнення свинопоголів’я у визначених зонах захисту та спостереження. Випадків масового захворювання та загибелі свинопоголів’я в районі не зареєстровано.

Держпродспоживслужба закликає власників тварин уважно спостерігати за їхнім здоров’ям та рекомендує дотримуватися таких вказівок:

  • перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите у приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття - лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник або персонал;
  • якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться серед диких кабанів;
  • перед входом у свинарник покладіть (у розрізану пластикову каністру) килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом (наприклад, добре підійде «Білизна», універсальний чистячий засіб тощо). Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
  • не пускайте у свинарник інших людей;
  • не випускайте свиней з хліва - їх не можна вигулювати;
  • не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо якщо вони виходять на двір;
  • не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
  • щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, - обов’язково повідомте ветеринарного лікаря;
  • пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.