«Вірно служити громаді». Андрій Райкович вдруге став мером Кропивницького

Перегляди: 948

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Це слова присяги, яку склав Андрій Райкович, новообраний міський голова Кропивницького. Бути вірними громаді, незважаючи на політичну приналежність, він закликав і депутатів міськради VIII скликання, які минулої п'ятниці провели перше засідання сесії.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Після того, як голова територіальної виборчої комісії обласного центру Тетяна Буземська зачитала рішення про обрання Райковича мером, зал почав аплодувати. Це не були овації, але досить тривалі й щирі оплески. Це демонстрація підтримки, і це дає надію. У вітальному слові голова ОДА Андрій Назаренко зауважив: «Ви, Андрію Павловичу, налякали нас, коли захворіли. Але люди говорили: "Переміг у першому турі - переможе і коронавірус"»... Переміг.

Перше засідання було, якщо можна так сказати, зразковим, класичним, навіть академічним. По-перше, не було «супутників» сесій - активістів, які часто говорять про щось особисте і відбирають час у тих, хто прийшов до сесійної зали працювати. По-друге, було очевидно, що напередодні добряче попрацювали у фракціях (хоч вони ще офіційно не сформовані) й на погоджувальній раді. Мінімум дебатів і зауважень, що не питання, то більшість голосів «за».

Питань було не так багато, але важливі. А саме - кадрові. Більшість - очікувані, деякі - не без сюрпризу. Логічним виявилося переобрання на посаді заступників міського голови Олександра Мосіна та Олександра Вергуна. Ще один заступник, Сергій Колодяжний, теж передбачувана кандидатура. А ось Михайло Бєжан від «Слуги народу» - свіжо. Не виключено, що саме до нього буде найпильніша увага з боку ЗМІ.

Дехто несказанно радів перейменуванню міськради, яке відбулося на сесії. Назвали це перемогою і відновленням статусу-кво. Насправді нічого екстраординарного не відбулося. Була Міська рада Кропивницького, стала Кропивницька міська рада. Була б робота, та не було б скандалів, а писати назву по-новому всі звикнуть. Так, колишнє формулювання в колишніх документах не буде змінюватися.

Ще про кадри. Керуючою справами обрано Світлану Балакірєву, яка очолювала відділ кадрової роботи. Вона змінила Альвіну Бондаренко. Старостою Новенського старостинського округу обрали Любов Марченко. А ось тут двояке відчуття. З одного боку, жителям Нового пощастило - їхню громаду очолить досвідчений фахівець у сфері ЖКГ. З іншого, як тепер обійдуться без Марченко ЖЕО-2 і прилеглі території? Вона була начальником на своєму місці.

Вже новий депутатський корпус у черговий раз виконав рішення суду - поновив на посаді віце-мера Олександра Грабенка. І тут же його звільнив. Екс-чиновник давно і, можна сказати, успішно судиться з міськрадою. Йому до відновлення ще і виплати покладаються - 300 тисяч з міського бюджету.

Містян можна привітати з новим виконавчим комітетом міськради. Всього 12 чоловік. Двоє - голови Фортечний і Подільського районних у місті рад - після їх виборів приєднаються до вже затверджених кандидатур. А це, крім Андрія Райковича, Наталія Артеменко Світлана Балакірєва, Валерій Вєхтєв, Руслан Згривець, Сергій Колодяжний, Олег Колюка, Андрій Кролевець, Любов Марченко, Людмила Солонар.

Під завісу першого засідання депутати затвердили умови оплати праці міського голови. Там передбачаються надбавки, преміальні... За - одноголосно. Андрій Райкович свою заробітну плату перераховує городянам, які гостро потребують фінансової підтримки. Те ж він робить з щомісячним пансіоном, покладеним йому як Почесному громадянину міста...