Новостворені ОТГ на Кіровоградщині: у громадах починаються проблеми

Перегляди: 3777

Громади створені, а що робити - поки не ясно.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В першу чергу це стосується бюджетних питань. Бюджет ОТГ формується після прийняття нового Бюджетного кодексу, адже саме він повинен прописати, які податки та надходження потраплять до громади.

Яскравий приклад (непоодинокий). Переобраний міський голова Новомиргорода, а тепер голова однойменної ОТГ Ігор Забажан на першій сесії отримав депутатське рішення про свою заробітну плату. Йому встановили «надбавку за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи в розмірі 50% посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та надбавки за вислугу років; надавати матеріальну допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки та для вирішення соціально-побутових питань в розмірі середньомісячної заробітної плати; здійснювати преміювання в межах затверджених видатків на оплату праці у розмірі 150% посадового окладу. А також здійснювати преміювання до державних та професійних свят, ювілейних дат у розмірі 100% посадового окладу, надати право міському голові встановлювати надбавки до посадових окладів працівникам міської ради, здійснювати їх преміювання та надавати їм матеріальну допомогу для оздоровлення та для вирішення соціально – побутових питань в розмірі середньомісячної заробітної плати в межах затверджених видатків на оплату праці, відповідно до чинного законодавства України».

Перекладаючи з бюрократичної мови, міський голова Новомиргорода отримує 250-300% надбавку до зарплати. На руки виходитиме 30-40 тисяч гривень на місяць.

Член бюджетної комісії, депутат Новомиргородської міської ради Іван Богданюк запропонував інший розрахунок: до обов'язкових платежів, гарантованих державою, додати 50% надбавки за якісну роботу. А після формування міського бюджету можна повернутися до цього питання.

- Ми не знаємо зараз, який бюджет буде у міста. Ми не знаємо, якими сумами будемо оплачувати медичну, освітню сфери. Після ліквідації районів частина їх видатків перейшла до міста. Наприклад, комунальні платежі бюджетних установ. Без допомоги з державного бюджету ми не справимося самі, тож зараз знаходимося у складній ситуації. Також не можна забувати про карантин та всі витрати, що з цим пов'язані. Тож встановлення максимальних надбавок вважаю недоцільним, адже на них будуть орієнтовані й зарплати всіх представників місцевого самоврядування, - розповів CBN Іван Богданюк. Його пропозицію підтримала меншість депутатів. Також Іван Богданюк виклав у соціальні мережі свій погляд на це рішення і запросив містян до обговорення.

Ігор Забажан прокоментував CBN ситуацію:

- Призначення заробітних плат керівному складу міської ради завжди відбувається на першій сесії. Відповідно до закону, рішення прийняте депутатами і за пропозицією депутатів, тож коментарів у мене більше немає. А вже 24 грудня в нас відбудеться сесія ради, на якій буде розглянуто бюджет міста. Буде сформована витратна частина бюджету.

До речі, пропозицію про заробітну плату міському голові запропонував депутат Владислав Поляков. Його на тій самій сесії голова висунув на посаду свого першого заступника. Депутати більшістю голосів підтримали Ігоря Забажана.

Тож перша сесія нової ради новоствореної ОТГ вже почалася з конфлікту, і як він буде розвиватися далі - важко сказати.

Друга складна ситуація, що виникла в багатьох громадах, - це існування структури, яка б допомагала у вирішенні проблем ветеранів війни. В області живуть понад 10 тисяч ветеранів війни, та ще приблизно 3-4 тисячі ветеранів і зараз на службі в Збройних силах. До цього часу в більшості районних рад та в багатьох міських і селищних радах існувала посада радника з питань допомоги учасникам АТО/ООС. Ці посади створювалися за рекомендацією голови обласної державної адміністрації. Після реформування існування такої посади чи схожої структури стає фактично особистим рішенням керівництва об'єднаної територіальної громади. Зрозуміло, що кожна ОТГ намагається якнайменше витрачати власні кошти. Тож у більшості громад посади чи служби, яка б опікувалася ветеранами, не буде. Так, уже припинив існування Центр надання допомоги учасникам АТО (ООС) Знам'янської РДА.

Володимир Мухуров, який керував центром, розповів СBN:

- Знам'янська районна адміністрація існувати не буде, відповідно до реформи децентралізації. Тож і центру не буде. Міська влада не особливо зацікавлена в існуванні такої структури і виділяти кошти на це, скоріше всього, не буде. А без фінансування та на добровольчих засадах ця ідея приречена на провал. Адже ветерани потребують не просто допомоги, а й соціальної та психологічної реабілітації.

Керівник обласного ресурсного центру допомоги учасникам АТО/ООС Віктор Колінько пропонує два варіанти вирішення цієї проблеми:

- Ми звернулися до керівників органів місцевого самоврядування з пропозицією чи проханням підтримати та створити філії нашого центру на своїх територіях або передбачити в бюджеті посаду радника з питань АТО/ООС.

Крім того, обласна влада вже виносить на обговорення комплексну програму допомоги учасникам АТО, яка розрахована на 2021-2025 роки. Відповідні програми будуть обговорюватися і в територіальних громадах. Тож шанси є.

З третьою проблемою новостворених ОТГ журналіст CBN познайомився на прикладі Великоандрусівської громади. Там теж виник конфлікт з призначенням заробітної плати голови, але, крім цього, жителі ОТГ незадоволені кадровою політикою, особливо в питаннях призначення старост.

Новообраний голова ОТГ Аріф Різаєв у своїх передвиборчих зустрічах з жителями громади обіцяв призначати старостами округів тільки тих, кого оберуть чи запропонують самі люди. Замість цього на першій сесії ради він запропонував свої кандидатури старост, не звертаючи уваги на звернення виборців. Житель Великоандрусівської громади Ігор Лавро стверджує, що «жителі сіл Микільське та Золотарівка підготували звернення до новообраного голови та депутатів, зібрали близько 200 підписів, але голова Аріф Різаєв, той, що перед виборами на зустрічах із виборцями обіцяв "прислухатися", "почути" людей, обманув жителів сіл Микільське таЗолотарівка і заявив що він, голова, згідно з законодавством, робить подання на старост і змінювати своє рішення наміру не має».

Така сама проблема виникла і в Маловисківській громаді, де селяни навіть обіцяли перекрити трасу у разі призначення неугодного їм старости.

Про незгоду жителів громад з призначеннями старост повідомляли в редакцію і жителі однієї з громад поблизу Новоукраїнки. Так само був дзвінок з Кетрисанівської ОТГ. Голова Віктор Поліщук подав на розгляд сесії кандидатури старост, з якими місцеві не згодні.

Ми і далі будемо слідкувати та інформувати про розвиток подій у новостворених громадах.