У Кропивницькому понад місяць - проблеми з безкоштовним інсуліном

Перегляди: 635

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Уже більше місяця аптеки Кропивницького не відпускають за безкоштовними рецептами інсулін, який життєво необхідний хворим на діабет. І якби ж то його просто не було в місті. В аптеках відповідають, що інсуліну цілком достатньо, але видавати його не мають права - «немає фінансування і коли буде, невідомо». Отже, для початку за коментарем ми звернулися в управління охорони здоров'я Кропивницької міськради.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ось що нам розповіла по телефону начальник фінансово-економічного відділу міського відділу охорони здоров'я Любов Потоцька:

– Я відповідаю абсолютно конкретно: з фінансуванням ніяких проблем немає. Воно іде згідно затверджених кошторисних призначень, доведених і затверджених у бюджеті. Минулого тижня було профінансовано за грудень. Тобто відбулося стовідсоткове фінансування за 2020 рік.

Проблема не в фінансуванні, а в тому, що доведені й затверджені кошторисні призначення, бюджетні асигнування на інсулін протягом року не забезпечують потреби міста. По розрахунку для того, щоб місто було забезпечено інсуліном, потрібні 16 мільйонів. Доведено й затверджено Кабінетом Міністрів 11,7 млн. З міського бюджету протягом року виділено 1,3 мільйона. Зараз коштів немає.

Ми неодноразово звертались у Верховну Раду, Бюджетний комітет Верховної Ради, до прем’єр-міністра, міністра охорони здоров’я, голови облдержадміністрації й показували ту реальну ситуацію, яка склалася. У минулі роки місто виділяло трошки більше грошей, а зараз у зв’язку з ковідом такої можливості немає, адже хворим, які лежать у лікарні на Валах, конче потрібен кисень. Тож ми опинились у складній ситуації: одні хворі потребують кисню, а діабетики – інсуліну…

Однак трохи пізніше з'ясувався ще один цікавий момент. Почувши, що грудень минулого четверга був повністю профінансований за інсуліном, я швиденько знову зателефонувала в аптеку, щоб уточнити: можливо, в зв'язку з вихідними гроші до аптек ще не встигли дійти. На цей раз трубку взяла, ймовірно, більш обізнана співробітниця і буквально вбила: останній раз вони відпускали інсулін за безкоштовними рецептами 3 листопада (!!!), і причина не в фінансуванні, а в тому, що поліклінічні відділення не уклали з ними договори на безкоштовну видачу інсуліну.

Спроби зв'язатися з керівництвом поліклініки успіхом не увінчалися. Отже, далі живемо, як у відомій приказці про те, хто повинен рятувати потопаючих. Ось тільки чи багато хто зможе врятуватися, якщо один флакончик хорошого інсуліну (а багато колють і два різних інсуліни), якого в кращому випадку вистачить на місяць, коштує 350-380 гривень при пенсії в 2000 гривень?

І ще одне побажання на майбутнє: діабетики - номер 1 в групі ризику по коронавірусу, їм рекомендують якомога менше кудись виходити. Але щомісяця вони змушені йти в забиті хворими поліклініки за рецептами. Невже як виняток на час пандемії не можна видавати рецепт хоча б на 2-3 місяці?