Протест шахтарів Кіровоградщини: «Люди налаштовані стояти до перемоги»

Перегляди: 1272

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

«Те, про що довго говорили більшовики, - сталося», тобто гірники трьох уранових шахт «вийшли на велику дорогу» і перекрили рух на основних напрямках автомобільного сполучення навколо Кропивницького: на Київ, Кривий Ріг і Миколаїв. До гірників Кіровоградщини приєдналися і працівники уранопереробного комплексу з Жовтих Вод Дніпропетровської області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Це другий акт акції протесту, на яку були змушені піти гірники. Перший раз траси перекрили 16 грудня, тоді до шахтарів виїхав очільник Кіровоградської області Андрій Назаренко і повідомив, що вже завтра (17-го) гірники отримають від уряду майже 73 мільйони гривень, які покриють частину заборгованості. Шахтарі повірили, але, оскільки питання залишилося відкритим, акція відновилася 21 грудня.

Нагадаємо, що весь комбінат і уранові шахти знаходяться «в простої», тобто не працюють на видобуток до 24 грудня через відсутність обігових коштів. Борг НАЕК «Енергоатом» перед «СхідГЗК» становить близько 300 мільйонів гривень, а самому НАЕК державні структури енергоринку винні близько 20 мільярдів гривень.

При цьому варто відзначити, що активізація профспілкового руху намітилася на тлі появи на шахтах представників Незалежної профспілки гірників, якою керує Михайло Волинець. Саме ця профспілка за командою «кладе» рудники в Кривбасі і вугільні шахти в західному регіоні, де гірники, домагаючись виплат боргів з заробітної плати, відмовляються підніматися на поверхню.

Правда, в нашому випадку організатором акції виступає не офіційна профспілка, а трудовий колектив, тобто представники гірників ніби самі вирішили перекрити автомобільний рух навколо Кропивницького. Проте комунікаторами залишаються представники офіційних профспілок уранових шахт.

За інформацією голови профспілки Новокостянтинівської шахти Олександра Зовви, 21 грудня грошей від уряду не надходило. Авансовий платіж в розмірі 50 мільйонів гривень надійшов від НАЕК «Енергоатом». Для усвідомлення глибини прірви скажемо, що частина цих грошей дає можливість погасити 20% від боргу з зарплати за листопад, а місячний фонд заробітної плати комбінату становить 110 мільйонів гривень. Як бачимо, грошей на розвиток немає, внаслідок чого гірники продовжили перекривати траси державного значення, причому вони перейшли в цілодобовий режим.

Найсвіжіші новини від голови профкому Інгульської шахти, отримані вранці 22 грудня по телефону: «Ми проводимо акцію і вночі на пішохідному переході біля повороту на Федорівку (Миколаївський напрямок). Рух пішоходів по "зебрі" не підпадає під статтю про блокування руху. Вчора, о 22:00, до нас приїжджав губернатор Андрій Назаренко, сказав, що президент тільки що розпорядився почати виплати до обіду 22 грудня, але це все слова. За великим рахунком, борг по заробітній платі не головне, головне - державна підтримка "СхідГЗК" і ядерно-енергетичного комплексу. Нам потрібні гарантії і засоби для розвитку уранодобувної галузі як невід'ємної складової всього комплексу атомної енергетики України. Люди налаштовані стояти до перемоги».

Можливо, радикальні кроки гірників вплинули на київську бюрократію, тому що буквально вчора новим в. о. міністра енергетики став Юрій Вітренко, а Ольга Буславець написала заяву про звільнення. Є надія, що нове керівництво енергетичного комплексу зверне увагу на ядерну галузь і нарешті дасть добро на включення «СхідГЗК» до складу НАЕК «Енергоатом» нарівні з атомними станціями. Це дасть можливість вирішити питання покриття різниці в собівартості українського уранового концентрату та світових цін, які сьогодні склалися не на нашу користь. Питання впирається в політичну волю уряду, який має працювати на зміцнення енергетичного суверенітету і безпеки країни. На армії ми вже економили... Чим закінчиться протистояння в день зимового рівнодення - невідомо, але ситуацію можна було попередити і не доводити гірників до точки кипіння.