Таємниця з летальним наслідком. Чому на Кіровоградщині у шахті загинув гірник

Перегляди: 7481

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

5 листопада електронні ЗМІ повідомили про нещасний випадок на Смолінській шахті ДП «СхідГЗК», в результаті якого загинув прохідник підземної ділянки змішаних робіт Голованов Олег Миколайович, 1974 року народження. Разом з ним незначні травми отримав і Микола Байстрюченко, 2000 року народження.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Фактично всі інформагентства продублювали повідомлення офіційного сайту «СхідГЗК» про нещасний випадок, при цьому багато забезпечили його різного ступеня недостовірною інформацією. Наприклад, що гірників придавило вагоном з породою до борту виробітку. Трохи пізніше практично всі ЗМІ втратили інтерес до теми. Ми ж захотіли розібратися більш детально в ситуації і безпосередньо звернулися до посадових осіб Смолінської шахти, але відразу ж натрапили на категоричне небажання поділитися деталями нещасного випадку: «Без коментарів!»

З моменту аварії минуло більше місяця, але, як і раніше, конкретики в справі про загибель гірника немає. Правда, час від часу на сайті «СхідГЗК» з'являється інформація про проведення традиційних селекторних нарад, під час яких головний інспектор Надія Військова повідомляє: «У відповідності до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, триває робота спеціальних комісій з розслідування обставин нещасних випадків на Новокостянтинівській та Смолінській шахтах». Ідентичні за змістом повідомлення були і 18, і 19, і 23 листопада, а також 3 грудня.

Крім того, повідомляється, що за результатами перевірок у листопаді виявили понад 200 порушень у системі охорони праці, зробили 55 приписів, призупинили роботу 14 машин і механізмів, трьох осіб відсторонили від роботи, а для семи фахівців знизили розмір премії. Чи потрапили в це число люди, що так чи інакше мають відношення до аварії, - невідомо.

Треба сказати, що на уранових шахтах регулярні дні охорони праці, всілякі перевірки та інші подібні заходи проходять згідно з графіками. Тобто, з бюрократичного погляду, з безпекою на шахтах начебто все в порядку. Але це на папері і в звітах, а насправді, як кажуть самі гірники, якщо строго слідувати правилам безпеки, то виконати змінне завдання найчастіше неможливо. Звідси і поспіх, й ігнорування правил, і з цим нічого не поробиш, тим більше в умовах багаторічного дефіциту витратних матеріалів, запасних частин і грошей.

Тому нещасні випадки на шахтах були і будуть. Інша справа, як на них реагує комбінат. Випадок із загибеллю Олега Голованова показав, що в системі розслідування і відпрацювання пригод щось змінилося в бік згортання інформаційної складової. Ясна річ, що ми зробили не один дзвінок знайомим співробітникам уранових шахт, у результаті чого стало можливим уявити картину того, що сталося в деталях, але все це неофіційна інформація. Та ж служба безпеки праці повідомляє, що за обома випадками досі немає висновку судово-медичної експертизи, що робить «неможливим завершення розслідування».

Раніше, як кажуть самі гірники, будь-який нещасний випадок обов'язково висвітлювався на селекторних комбінатівських нарадах, керівник підприємства або інспектор з охорони праці робив ґрунтовну доповідь, яку слухали всі керівники і фахівці комбінату, потім інформація спускалася на підприємства, і таким чином обставини нещасних випадків відразу ставали відкритими для опрацювання в колективах. Але зараз, кажуть, нічого цього не було. Все ніби засекретили, ніяких коментарів нікому, та так, що навіть ветерани виробництва не знають, що ж відбулося насправді, хоча вони завжди були в курсі справ, адже на шахті працюють друзі і родичі.

По тому, що розповіли (інкогніто!) гірники Смолінської та інших шахт, прохідники Голованов і Байстрюченко вирішили відремонтувати техніку, на якій працювали. Це невелика шахтна навантажувально-транспортна машина, яка за допомогою ковша набирає породу і вантажить її далі по технологічному ланцюжку. У якийсь момент гірники підняли ківш вагою близько двох тонн, щоб поміняти циліндр чи шланг. В принципі, у таких випадках будь-яку деталь механізму, що нависає, просто фіксують від некерованого падіння підпорою. Це було передбачено і конструкцією гірничодобувної техніки, для чого в якості упору є спеціальна підставка. Ось ця сама підпора чомусь не втримала ківш, і він упав на людину, що лежала під ним.

Тепер комісії розбираються, повинні чи не повинні були прохідники займатися таким ремонтом, хоча в їхні обов'язки може входити огляд і усунення дрібних поломок. Є багато інших питань і нюансів, але після загибелі людини і проведеного об'єктивного розслідування неодмінно має бути проведено максимальне інформування колективів з метою запобігання повторення аварій. Це шахтарська азбука...