В Олександрії очищатимуть воду реагентом власного виробництва (ФОТО)

Перегляди: 659

В Олександрійському водопровідно-каналізаційному господарстві ОКВП «Дніпро – Кіровоград» готуються до запуску двох міні-заводів із виробництва гіпохлориту натрію, передає CBN з посиланням на пресслужбу підприємства.

Реагент використовується для очищення питної води та покращує якість знезараження води в процесі її підготовки.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На підприємстві власне виробництво називають своєрідною страховкою на випадки перебоїв з постачанням товарного гіпохлориту та зрідженого хлору.

«Монопольне положення цього сегменту українського ринку займає АТ "Дніпроазот" – кілька років тому вже був прецедент, коли завод припинив постачання зрідженого хлору водоканалам, а після поновлення поставок підняв ціну на реагенти у шість разів. Це мотивувало водоканали відшукувати альтернативи товарному гіпохлориту та зрідженому хлору», - йдеться у повідомленні.

У 2014 році в рамках реалізації програми Світового банку «Розвиток міської інфраструктури – 2» ОКВП «Дніпро – Кіровоград» передбачило створення власних ліній виробництва гіпохлориту натрію. Тоді ж провели тендер і визначили виробника обладнання – данську фірму «Грундфос». Вона реалізувала три об’єкти з чотирма електролізними установками – по одній у Знам’янці та Кропивницькому (близько 250 тисяч євро на кожну) і дві – в Олександрії (близько 530 тисяч євро).

У Кропивницькому та Знам’янці такі міні-заводи вже працюють, в Олександрії - готуються до старту виробництва.

Якість та окислювальна здатність гіпохлориту натрію власного виробництва значно вища за якість покупного. До того ж, зберігати гіпохлорит, отриманий електролітичним методом, можна до року, тоді як покупний втрачає аж до п’яти відсотків своєї концентрації вже за місяць зберігання.

Повністю установка окупиться приблизно за три роки.