НАБУ не вдалося пришвидшити передачу до суду справи Березкіна

Перегляди: 964

Вищий антикорупційний суд відмовився обмежувати сину екснардепа Станіслава Березкіна Максиму, дочці Вікторії та ще десятьом підозрюваним строк на ознайомлення з розслідуванням Національного антикорупційного бюро.

Відповідне рішення ухвалив слідчий суддя ВАКС Тимур Хамзін, передає CBN з посиланням на «Слово і діло».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

13 грудня 2019 року НАБУ і САП завершили слідство у справі Березкіна і відкрили захисту матеріали слідства. Матеріали складають 376 томів, проте 179 з них є копіями перших 179 томів цієї справи. Без дублювання матеріали розслідування складають 197 томів, а також речові докази.

Слідчі заявили, що сторона захисту зволікає з процедурою, проте суддя з цим не погодився.

Нещодавно САП закрила дві справи стосовно екснардепа Березкіна в зв'язку з його смертю.

За версією слідства, екснардеп Березкін у 2013-2014 роки організував злочинну групу, яка незаконно використала 20 мільйонів доларів кредиту, виділених Ощадбанком аграрному холдингу «Креатив».

За версією слідства, кредитні кошти, у забезпечення яких були надані елеватор і фіктивний договір, відразу вивели на рахунки швейцарської фірмі Creativ Trading SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії.

При цьому фактична поставка не була проведена.

Надалі 10 млн дол. перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього 7,64 млн дол. перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон».

Ще 2,32 млн дол. перерахували белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії Creativ Trading SA, Quadra Commodities SA Limited і Titan LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Березкін під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році підтвердив той факт, що інвестував у купівлю «Черноморгідрозалізобетону».

За даними правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій підприємства володіють син і дочка Березкіна.