Усе буде добре, але це не точно. Як формується Кропивницький район

Перегляди: 1816

17 липня 2020 року Верховна Рада підтримала проєкт постанови №3650 про ліквідацію 490 районів і створення замість них 138 нових. Нині триває процес передачі майна від колишніх районів до територіальних громад. Однак красиво все лише на папері.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Теорія

За даними Міністерства розвитку громад та територій України, адміністративно-територіальний устрій Кіровоградщини виглядає нині так.

А ось - інфографіка про найбільший район Кіровоградщини, Кропивницький.

6 грудня минулого року набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій». «Відсутність цього закону не давала можливості розпочати роботу органів місцевого самоврядування в новоутворених громадах і районах. Звісно, цей закон довгоочікуваний. Але найважливіше зараз, звичайно, не це. Керівникам і депутатам новостворених районів і громад треба буквально за два-три наступних тижні прийняти багато важливих рішень, пов’язаних з повноваженнями, бюджетами, комунальним майном, кадрових рішень. Крім того, до кінця року мають почати працювати районні державні адміністрації у нових районах. Усі ці питання вирішити буде непросто, але я впевнений, що спільно ми зможемо це зробити», - прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода.

Цитата з закону: «сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов’язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту».

І далі, підпункти 5 і 6: «5) якщо територія розформованої територіальної громади включена до територій кількох сформованих територіальних громад, кожна з цих громад стає правонаступником належних розформованій територіальній громаді:

- нерухомого майна, у тому числі земельних ділянок, розташованих на території сформованої територіальної громади;

- речей, призначених для обслуговування відповідних об’єктів нерухомого майна і пов’язаних з цим майном спільним призначенням (у тому числі у зв’язку із здійсненням відповідних повноважень або наданням послуг). Належність речей, призначених для обслуговування кожного об’єкта нерухомого майна і пов’язаних з цим майном спільним призначенням, визначається на підставі останньої суцільної інвентаризації;

- прав засновника (учасника) юридичної особи, заснованої розформованою територіальною громадою (у тому числі в особі відповідної сільської, селищної, міської ради), якщо місцезнаходженням такої юридичної особи є населений пункт, включений до території відповідної сформованої територіальної громади;

6) майнові зобов’язання, майнові та немайнові права юридичних осіб - органів місцевого самоврядування розформованої територіальної громади, територія якої включена до територій кількох сформованих територіальних громад, розподіляються між правонаступниками таких юридичних осіб відповідно до передавальних актів пропорційно обсягу розподілу майна, майнових прав та залишків бюджетних коштів між сформованими територіальними громадами».

Теоретично - принаймні для тих, кому під силу наведені вище уривки, - все чітко і ясно: громади беруть на свій баланс колишнє майно районів і, щасливі та задоволені, живуть і процвітають. Насправді ж процес прийому-передачі виявився складним і подекуди непередбачуваним, а працівники деяких закладів з Нового року «висять у повітрі». Вони й досі не розуміють, хто їм платитиме зарплати, і чи взагалі знайдуть собі місце в нових умовах.

Практика

- Районна рада, колишня вже, 21 жовтня надала згоду на передачу закладу, - розповідає директорка Бобринецького музею імені Смоленчука Руслана Ісакова. - Тобто і музей, й інші культурні заклади мали перейти до Бобринецької ОТГ. Так сталося, що потім вибори, змінився голова... Маємо, що маємо. Ми взагалі не розуміємо, кому підпорядковані з першого січня. Та і якщо фондове зібрання - майже шість тисяч експонатів - буде втрачене, це недобре.

Їй вторить керівниця місцевої бібліотеки Любов Павелко:

- Половина січня вже. Мої співробітники питають, хто платитиме нам зарплати.

Голова Бобринецької міської ОТГ Леонід Кравченко пояснює:

- Вислів про те, що ми будемо закривати бібліотеки чи ще щось, трохи неправильний. Мова серед людей іде про будинок культури, у якому знаходяться ще й музей і дитяча бібліотека. Бобринецька ОТГ створена в області одна з перших. Відповідно, ми створили ті установи, що вже діють у нас. На останній сесії була створена установа, у якій ми центр дозвілля молоді хочемо об’єднати з будинком культури. Мати на одній площі дві установи, двох директорів, двох бухгалтерів - недоцільно.

Нерви Кравченку (і не лише йому) псує і те, що будинок культури в Бобринці закритий рішенням суду ще 7 вересня минулого року. Причина - недотримання правил пожежної безпеки. Відтак, навіть якщо депутати територіальної громади дадуть згоду на прийняття приміщення, користуватися ним можна буде лише після усунення недоліків. А це не сто гривень і не тисяча. Мільйон - саме стільки, за словами голови громади, потрібно, щоб виконати всі приписи пожежників і будівлю можна було законно експлуатувати.

- Ми вже взяли на баланс Бобринецьку районну лікарню і чотири загальноосвітні школи, плануємо школу мистецтв, будинок культури, музей та бібліотеку, - продовжує Леонід Кравченко. - По школі мистецтв - така ж проблема, є порушення пожежної безпеки, і, цілком можливо, у лютому буде рішення про заборону використання будівлі. Брати на себе відповідальність, щоб закриті судами установи працювали, я не маю права. Однак ми пообіцяли людям, що з лютого вони будуть сто відсотків працевлаштовані, а за січень спробуємо вирішити, щоб установу не закривали.

Ви помітили, як обережно говорить голова Бобринецької громади? Складно обіцяти щось конкретне, не розуміючи до кінця, як воно буде. Так само не поспішають з конкретикою і перші особи новоствореного району.

- Децентралізаційні процеси випередили нормативно-законодавчий супровід цих процесів. Майже на рік, - вважає голова з реорганізації районних державних адміністрацій у Кропивницькому районі Алла Поліщук. - Так, децентралізацію треба проводити, а тим паче завершити. І найперше - прийняти необхідні для цього закони та внести зміни до Конституції. Ми свого часу були лідерами цих процесів на Кіровоградщині. Я особисто підтримувала децентралізацію обома руками. Причому наші перші громади створювалися не через гарну ідею, вони й так були досить заможними - приміська зона все-таки. Промислові землі, великі підприємства - відповідно, високі надходження. Наші перші громади створювалися через бажання розвиватися. Ще одна причина - хотіли відірватися від Кропивницького. Не тому, що погане місто. А тому, що були постійні конфлікти по землях різного призначення, невпорядкованих межах, перевезеннях жителів міста до 34 тисяч дачних ділянок на територіях громад Кропивницького району.

Як приклад Алла Поліщук наводить Аджамську громаду - «там усі об’єкти передані, проблем немає», - проте одразу ж констатує:

- На жаль, не на всіх територіях Кропивницького району така ситуація. Складніше з реорганізацією там, де громад - декілька, де не встигли все зробити складом колишніх районних рад та адміністрацій. Проте на момент інтерв’ю маємо чітке бачення і вибудувані наміри сторін щодо якнайшвидшої передачі майна й установ. За статистикою, яку веде Мінрегіон, Кропивницький район попри розміри виглядає досить пристойно. І я як «головний ліквідатор району» можу сказати: всі строки, відведені на відповідні процедури, будуть витримані. Після спілкування з головами територіальних громад щодо завищених об’ємів коштів, затверджених у бюджетах, є сподівання, що ці питання будуть переглянуьі, я бюджети проїдання стануть бюджетами розвитку, в них з’являться глобальні, стратегічні проекти, реалізація яких ще раз продемонструє, що децентралізація - це добре. До того ж є в кого вчитися. Соколівська, Первозванівська, Дмитрівська громади відкриті для обміну досвідом.

- Не може так статися, що в процесі передачі майна й установ «випадково загубляться» важливі документи?

- Саме тому я як голова ліквідаційної комісії звернулася до міжрегіонального управління Мін’юсту з проханням роз’яснити, як цього уникнути. В тому числі, щоб убезпечити території від можливих рейдерських захоплень.

Чи не єдина сфера, де все більш-менш гаразд, - соціальна. Алла Поліщук зазначає, що у кожному колишньому районі залишається структурний підрозділ управління соцзахисту вже нової РДА. На територіях зі скромнішими бюджетами є спеціальні вповноважені громад.

- У Кропивницькому районі також є якісні центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи). А до кінця 2021 року, вірю, якісні ЦНАПи будуть у центрі кожної громади, - переконана «головна ліквідаторка».

На прохання прокоментувати те, що нині відбувається за лаштунками сесій нової Кропивницької районної ради, її голова Андрій Лейбенко каже:

- У грудні ми провели три сесії. Всі необхідні рішення про передачу й прийняття майна ухвалені - по колишньому Кропивницькому району. Депутати розуміють ситуацію незалежно від своїх політичних уподобань. Готуємося до сесійного засідання, на яке плануємо винести максимум питань щодо передачі закладів, які ще не передані, - це я вже маю на увазі всю територію нового району.

У колишніх районах мають залишитися поліція, прокуратура, рятувальники та інші відомства. Все, що з цього приводу вдалося дізнатися офіційним і не дуже шляхом, можна звести до двох речень: «Наша служба, звичайно ж, працюватиме. Правда, поки не ясно, як».

І це ще не все?

15 січня стало відомо, що 49 народних депутатів від «Опозиційної платформи - За життя» і їхніх позафракційних колег звернулися до Конституційного Суду з поданням щодо відповідності Конституції постанови Верховної Ради «Про створення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року №807-ІХ. На думку обранців, пише «Дзеркало тижня», «постановою змінено елементи територіального устрою, які можуть визначатися виключно законами».

«Зробивши укрупнення окремих районів, Верховна Рада обмежила право на доступ до суду, оскільки важливими елементами доступності суду як інституту є територіальна близькість суду і стабільність судової системи», - стверджують також автори подання. Вони вимагають від КС розглянути провадження невідкладно.

Для розташованих на вулиці Дарвіна у Кропивницькому райради та РДА процес еволюції лише починається. На його завершення слід чекати нинішнього року. Чи буде новостворений організм життєздатним? Однозначної відповіді поки немає.