Як у Кропивницькому обирали запобіжний захід російському шпигуну

Перегляди: 1210

«Україна-Центр» з використанням матеріалів сайту «Судовий репортер»

Наші місцеві контррозвідники затримали жителя Кропивницького, який за завданням спецслужби Росії збирав і передавав інформацію про військовослужбовців третього полку спецпризначення, а також про представників місцевих органів влади. Зокрема, дуже цікавився транспортом і технікою військових.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це повідомляє прес-група УСБУ в області. До свого доморощеного шпигунства він також долучив близьку родичку і ще одного місцевого жителя.

«Агентом ФСБ», за інформацією «Судового репортера», виявився 68-річний Олександр Погребецький. Чоловік має інвалідність, на одній нозі носить протез, пересувається за допомогою палиці. Живе в будинку на вулиці, перейменованої на честь загиблого на війні спецпризначенця Сергія Сенчева (колишня Повітрянофлотська, Балашівка). Працює токарем на міському теплогенеруючому підприємстві. Також заочно вчиться на фізматі педагогічного університету, на підтвердження чого показав студентський квиток.

Для підтримки духу на суд над собою він прихопив книги «Фашизм в Україні» авторства ексміністра освіти Дмитра Табачника, «Комуністи 21» глави російської КПРФ Геннадія Зюганова, а також «ЦРУ проти СРСР», «ОУН-УПА: правдива історія». Їх він виклав на столі перед собою.

На засідання він прибув самостійно, під варту його не брали. Чоловіка представляв адвокат з Центру безкоштовної правової допомоги.

Прокурор клопотав про цілодобовий арешт на два місяці. Серед ризиків назвав можливість ховатися в Криму, де у підозрюваного живе брат.

За словами прокурора, підозрюваний є прихильником ідей забороненої в Україні Компартії, відкрито демонструє проросійську позицію щодо нібито агресивних дій українських військових у зоні проведення ООС і необхідність примирення з Росією.

Як говориться в підозрі, влітку 2020 року на електронну адресу Погребецького прийшов лист від користувача «Сергій Грозний». Це, за словами прокурора, був невстановлений співробітник ФСБ РФ, який давав вказівки Погребецькому збирати відомості про «супротивників встановлення проросійської влади серед жителів Кіровоградщини».

18 серпня 2020 року підозрюваний відповів згодою, а вже через тиждень переслав вербувальнику перелік з трьох осіб, які, на його думку, «зрадили радянську владу». Згодом він надіслав ще один лист - з прізвищами п'яти чоловік, які також можуть брати участь у підривній діяльності.

У жовтні минулого року агент ФСБ знову отримав електронного листа з завданням від «Сергія Грозного». Він повинен був виготовити листівки із закликом до повалення чинної влади і проведення референдуму про приєднання України до РФ. Незабаром Погребецькому написали, що поширення листівок треба буде здійснювати після отримання додаткових вказівок від ФСБ.

Також підозрюваний збирав інформацію про військовослужбовців третього полку спецпризначення, а саме - список номерних знаків. Встиг записати номери шести автомобілів, якими користуються військові. У ще одному листі від ФСБ Погребецькому нагадали про необхідність виконання їхніх завдань і прислали копію його листа зі згодою.

Адвокат просив суд про домашній арешт у нічний час для підозрюваного, оскільки вдень той працює. Демонструючи принесені «антифашистські» книги, Погребецький пояснив, що це «документи, що викривають нинішню владу».

«Я служив в органах у Німеччині, я цих злодіїв відчуваю на запах. Якщо я почав боротьбу, значить, мені вже накипіло. Я без ноги, працюю токарем. Їжджу на велосипеді на роботу сім кілометрів, три зміни біля верстата. Я не можу зуби поставити, їсти нічого, а вони їздять на лендкрузерах... Я завжди мріяв про планету людей, де є цінності людські, де людина людині друг, товариш і брат», - заявив Погребецький.

На питання судді про діяльність на користь ворога він пояснив, що Радянський Союз для нього не ворог, а батьківщина, яка ним опікувалася. Також він хотів зачитати свої вірші, але суддя не задовольнив клопотання. Зате поезію почули журналісти в перерві засідання.

Чоловік також заявив, що підтримує саме Комуністичну партію, а не Путіна, адже той винен у розстрілі українських військових в Іловайську.

«Я проти Путіна. Коли в Іловайську загинули наші хлопці, я його зненавидів. Ми ж братні народи. Як можна було по Україні, по цих хлопцях стріляти? Вони в політиці нічого не розуміють, а просто пішли Батьківщину захищати, їх послали. Але як можна було спалити, знищити?» - говорив Погребецький, тримаючи в руках книги Зюганова і Антуана де Сент-Екзюперім «Планета людей».

«Причому, першими почали порошенківці», - підкреслює чоловік, який прийшов на засідання підтримати Погребецького. Він демонструє посвідчення обласної організації ветеранів України та називає цю справу політичною.

На запитання, яким чином Погребецький контактував з представником ФСБ і чи має він комп'ютер, підозрюваний сказав, що йому просто дали планшет. Уточнює, що йому зателефонував невідомий чоловік, сказав, що з Криму, і що Погребецький «їм підходить для діяльності, там знають про його заслуги, що він служив у ракетних військах, має хорошу характеристику, був чесним солдатом», пропонував зустрітися. Згодом ця людина передала йому планшет і подарувала книгу Зюганова.

Чи очолює підозрюваний якусь із організацій Компартії (про що раніше говорилося в прес-релізі СБУ), він конкретно не відповів. Сказав, що він з дитинства в Компартії, був жовтеням, піонером, і його батьківщина - Радянський Союз.

На запитання, яким чином збирав інформацію про авто спецпризначенців, пояснив, що пройшов повз військової частини і просто запам'ятав номери машин, які були припарковані поруч. Мовляв, у нього хороша пам'ять, адже він служив в армії.

Говорячи про те, звідки людина бере інформацію, він повідав, що дивиться як українські, так і російські телеканали. Переважно «Інтер», НТВ, 112, ZIK. А ще похвалився надрукованим у «Народному слові» зверненням до жителів міста з приводу відновлення кінотеатру «Мир».

У газети він й інші листи. «Нехай усі люди нашої країни задумаються, хто вони є насправді в цьому світі. І досить дівчатам курити. Жінка повинна бути жінкою, від жінки повинно пахнути квітами, а не димом і цигарками. Від правди не втечеш. Треба кожному громадянину братися за посильну справу, працю, вчитися і працювати, як слід по совісті. І ставати людьми в повному сенсі цього слова. Тоді буде нам честь і слава, справжнім і гідним синам і дочкам своєї Батьківщини», - йдеться в одному з таких листів.

Суд вирішив тримати підозрюваного під домашнім арештом до 21 березня.

Затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, йому загрожує від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Токар-інвалід, мабуть, не в курсі, що з таким контингентом у нас нарешті перестали панькатися (ще в 2014-2015 роках подібним громадянам це обходилося виховною бесідою або умовним терміном).

У жовтні 2018 року Олександрійський міськрайонний суд засудив до чотирьох з половиною років позбавлення волі чоловіка, який розповсюджував сепаратистські матеріали в соціальній мережі «ВКонтакте». 57-річного жителя Олександрії суд визнав винним за звинуваченням у скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу) Кримінального кодексу України. Зокрема, слідство встановило, що в березні 2017-го обвинувачений створив у російській соцмережі співтовариство «Єлисаветград-Кіровоград-Новоросія». Як адміністратор цієї спільноти поширював через інтернет матеріали із закликами до сепаратизму і насильницької зміни влади в Україні.

Прокурор просив у суду для обвинуваченого п’ять років позбавлення волі. Суд, дослідивши надані слідством докази, погодився з позицією державного обвинувачення і виніс обвинувальний вирок. Чоловікові призначили 4,5 року ув'язнення. Раніше за те ж саме йому дали умовний термін, але це товариша нічому не навчило.

А в квітні минулого року, в розпал першого суворого карантину, СБУ в Кропивницькому викрила агітатора в лави так званих «ЛНР» і «ДНР». Він ще і поширював фейки про коронавірус через інтернет. Публікував матеріали із закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні.

За даним фактом слідчі СБУ відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (створення терористичної групи чи організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації). Цьому фанату «народних республік» загрожує термін більший, ніж олександрійському «соратнику», - від восьми до 15 років з конфіскацією майна. Слідство ще триває.

Якщо вам відомо про факти прояву сепаратизму, телефонуйте на гарячу лінію СБУ за номером 0800501482 або пишіть на електронну пошту callcenter@ssu.gov.ua.