Устинівка: олігарху не дали можливість продовжити оренду землі

Перегляди: 6772

Група депутатів Устинівської селищної ради не дала можливість продовжити договір про оренду комунальної землі в розмірі понад 500 гектарів.

Депутати виступили проти інтересів місцевого олігарха Валерія Міщенка, який є депутатом обласної ради від президентської партії «Слуга народу», повідомили у селищній раді.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За даними Єдиного держреєстру юридичних і фізичних осіб підприємців, Валерій Міщенко на момент розгляду його кандидатури на пост голови ОДА був кінцевим бенефіціаром ТОВ «Агрокомлекс» (Кіровоградська обл.), ТОВ «Плиски-Агро» (Чернігівська обл.), ТОВ «Баловне» (Миколаївська обл.), а також ТОВ «Мисливське господарство "Плисецьке" (Чернігівська обл.), ТДВ «Устинівський Райагрохім», ТОВ «Устинівський зернокомплекс» і ТОВ «Нива» (всі - Кіровоградська обл.) та інших.

На сесію селищної ради виносився проект рішення про збільшення орендної ставки до 12%. У порівнянні з попереднім варіантом оренди, в якому аграрій повинен був платити всього лише 4% від нормативної вартості земельної ділянки, цей варіант оренди здавався дуже вигідним. Але депутатською більшістю цей проект був знятий.

Як розповів депутат Устинівської селищної ради Олексій Середенко, збільшення орендної ставки має на увазі продовження договору про оренду землі.

«Договір про оренду землі був складений до 2010 року. У ньому вказувалося, що орендна плата становитиме чотири відсотки. Якщо зараз збільшити до дванадцяти відсотків, то продовжується і договір про оренду. Це незаконно. Не може йти мова про пролонгацію договору. Ці гектари перейшли в комунальну власність Устинівської селищної ради, і тепер ми можемо говорити тільки про аукціон на ці земельні ділянки», - зазначив він.

Раніше держава встановлювала для аграрних підприємств мінімальну і максимальну ставку орендної плати. Мінімальною орендною платою стала сума в 3% від нормативної грошової оцінки ділянки, максимальної платою були ті самі 12%, які пропонував Валерій Міщенко за продовження договору.

Реалізація права оренди через аукціон знімає будь-які обмеження. Наприклад, відомий прецедент, коли орендна плата досягла 166% від нормативної вартості ділянки. На таких умовах у 2020 році була взята в користування земля в Борщівській сільській раді Хмельницької області.