Хто балотується в ректори педуніверситету імені Винниченка

Перегляди: 1168

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

У педагогічному університеті ім. Винниченка знову вибори. Вибирають найголовнішого - ректора. Уже було дві спроби, але жоден з кандидатів не набрав потрібної кількості голосів. Спочатку кандидатів було три, потім два. А тепер аж сім! Хто вони? Ми опитали кілька експертів з числа викладачів і студентів. Про когось говорили більше, про когось - менше. І ось які «середньостатистичні» портрети вималювалися.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Доктор історичних наук, професор Анна Дефорж. Єдина жінка серед кандидатів. У дівоцтві Новицька. Її батько викладав фізвиховання в цьому ж вузі. Весела, життєрадісна, креативна, але трохи зарозуміла. Товариська, комунікабельна, гарна і розуміюча мама. Її люблять студенти медуніверситету, де вона паралельно викладає. Кваліфікований педагог. Адекватна - так її оцінюють студенти. При цьому вважають, що якби не її участь у першому турі виборів, то ректор в університеті вже був би.

Кандидат хімічних наук, доцент Євген Клоц. На посаді проректора проявив себе серйозним, якісним управлінцем. У нього здорові амбіції. У соцмережах зареєструвався недавно і там же почав свою передвиборну кампанію. Випускники кажуть, що саме він приведе університет до успіху. Але колектив викладачів його не надто підтримує. Хоча не виключають його потенціал.

Доктор філологічних наук, професор Сергій Михида. Колишній секретар комітету комсомолу педінституту. Але це скоріше плюс, ніж мінус. Врівноважений, красномовний, завжди цитує класиків. Його люблять студентки - красивий. Уміє зацікавити - філософ. Справжній учений. Учитель для багатьох. Про нього говорять, що краще займатися наукою, ніж відволікатися на ректорство - це схоже на турботи завгоспа.

https://cbn.com.ua/2021/01/28/kandydat-na-posadu-rektora-tsdpu-sergij-myhyda-rishennya-kolegialni-vidpovidalnist-personalna/

Доктор педагогічних наук, професор Валерій Радул. Справжній учений, а не псевдо, яких зараз багато. Відповідає за свої слова: якщо пообіцяв - зробить. Людина команди, вміє організувати, зацікавити. Будучи ректором, багато зробив для університету. Всі вже забули про «студентський» скандал під час «помаранчевої» революції і пробачили йому. Брав участь і переміг у перших виборах ректора на початку 2000-х.

Доктор філологічних наук, професор Олег Семенюк. Багато років був ректором, зараз в. о. Здавалося, що «непотоплюваний», але другий тур виборів це спростував. Може, від нього втомилися. Адміністративна робота при його ректорстві виконувалася якісно, але не більше того. Вуз чекає нових віянь. До викладацької та наукової діяльності Семенюка ні у кого претензій немає.

https://cbn.com.ua/2020/10/27/dystantsijni-debaty-my-zadaly-po-try-odnakovyh-zapytannya-kandydatam-na-posadu-rektora-tsdpu/

Доктор юридичних наук, професор Євген Соболь. Публічний - бере активну участь у всіх медійних проектах, що існують в області, як інтерв'юйований. Але як і раніше, відомий виключно в «педаудиторії». Нещодавно отримав Заслуженого діяча науки і техніки. При цьому - юрист. Людина в університеті відносно нова. При цьому підприємлива: відкрив у вузі захист з дисципліни «право». Такого в педунівері ще не було.

Кандидат юридичних наук, доцент Віталій Юрах. Амбіційний. Адвокат. Практик-юрист. Як юрист працював у декількох виборчих кампаніях, в різних, навіть полярних, партіях. Значить, розбирається в технологіях. Кажуть, що білборди зі своїм зображенням замовив, і вони «радують» городян. Його участь у виборах викликає питання. Кафедра вирішила підтримувати Соболя, і раптом - конкурент. І тема закриття філфаку чи об'єднання його з педфаком належить йому ж. Мабуть, передвиборний хід.

https://cbn.com.ua/2021/01/20/kandydat-na-posadu-rektora-tsdpu-vitalij-yurah-nadpotuzhnyj-vysh-staye-mistechkovym/

Це коротко. Начерки, зібрані з декількох джерел. Викликає питання кількість кандидатів, які вирішили брати участь уже в третьому турі виборів ректора, і хочеться почути прогнози. В якості експерта ми вибрали Руслана Стадніченка, що працює в цьому ж вузі, кандидата політичних наук, доцента кафедри філософії, політології та міжнародних відносин.

- З приводу збільшення кількості кандидатів. Є дві причини. Перша: під час попередніх виборів у нас склалася патова ситуація, коли жоден з кандидатів не набрав 50 відсотків плюс один голос від загальної кількості виборців, а не тих, хто проголосував. А це важлива умова Міносвіти. Саме тому, щоб знову не повторилося тупикове протистояння Олега Семенюка і Валерія Радула, авторитетні члени колективу подали свої кандидатури. Адже є ще й реальний ризик, що нам надішлють «чужака», людину з іншого вузу або чиновника від освіти.

Це перше побоювання - в ситуації, яка не дозволяє вибрати керівника вузу. В принципі, не тільки в сфері освіти, а в цілому керівник повинен бачити стратегію і шляхи її реалізації. Тим більше наближається ювілей, сторіччя нашого університету. А це, як то кажуть, зобов'язує.

Я особисто бачу кілька кандидатур, які можуть стати гідними керівниками нашого університету. Зрозуміло, що в першому турі ніхто не набере 50 відсотків плюс один голос. Але якщо в другому турі буде інший розклад, ніж раніше, то «нова» людина зможе набрати достатню кількість голосів. Шанси на це точно збільшаться.

Можна констатувати, що попередній раз колектив у якомусь сенсі розколовся, поділився на прихильників двох основних кандидатів, які не змогли набрати достатньо голосів. Тому логічно, що інші претенденти висунули свої кандидатури. На цих виборах мені, наприклад, імпонує управлінська енергія і освітня стратегія Євгена Соболя.

Є й друга причина великої кількості кандидатур. З огляду на багато нюансів, які не привели до перемоги жодного з двох кандидатів у жовтні, ймовірно, є якісь внутрішні домовленості, про які ми, може, дізнаємося після виборів. Не виключено, що при такій кількості кандидатів є технічні фігури, які займаються не стільки агітацією на користь себе, скільки критикою когось з опонентів. Я допускаю такий варіант.

Університет ще такого не переживав. А ще він не стикався з такою складною ситуацією з точки зору розвитку, оскільки у нас знизився набір, з'явилися проблеми з баченням стратегічного курсу.

Не хотілося б, щоб наш університет був поглинений іншим вузом. І це все доведеться вирішувати обраному ректору. Природно, у кожного є свій фаворит, на якого покладається надія. Але якщо уважно проаналізувати попередні успіхи / прорахунки, а також вивчити програми всіх кандидатів, то, думаю, кожен може зробити висновок, хто готовий і може сприяти зростанню нашого університету в найближчому майбутньому.

Нагадаємо: в голосуванні беруть участь усі науково-педагогічні та педагогічні працівники, обрані представники з числа непедагогічних працівників і обрані представники з числа студентів.

Навряд чи наш огляд вплине на результати виборів. Проте, із задоволенням надамо слово кожному з кандидатів. Як то кажуть, вибори - вони і в Африці вибори. В інтересах кандидатів - не мовчати. Якщо вони, звичайно, не технічні.