У Кропивницькому презентували книгу про Єлисаветградський гусарський полк (фото)

Перегляди: 1293

У головній бібліотеці Кіровоградщини презентували книгу «Єлисаветградський гусарський полк у наполеонівських війнах початку ХІХ століття», передає CBN.

Її автори - відомі кропивницькі викладачі та науковці кандидат історичних наук, доцент ЦДПУ ім. Винниченка Олександр Чорний та кандидат історичних наук, доцент ЦДПУ ім. Винниченка Олександр Ковальков.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами Олександра Чорного, дослідники зацікавилися історією Єлисаветградського гусарського полку як складової історії нашого краю, міста, історії життя не тільки військових, а й цивільних людей, що проживали тут.

«Наш край прив'язаний до багатьох політичних, економічних, культурних процесів, які відбувались не тільки на півдні України, в межах тодішньої Російської імперії, а й з тим, що залишилося в анналах європейській історії», - зазначив Олександр Чорний.

Єлисаветградський гусарський полк, чия історія сягає середини XVIІI століття, можна назвати правонаступником Новослобідського козацького полку, який пройшов кілька трансформацій і носив декілька імен.

«Це було легендарне військове з’єднання, яке брало участь у наполеонівських війнах», - розповів Олександр Чорний.

За дослідження історії Єлисаветградського гусарського полку науковці взялися десять років тому. За словами Олександра Ковалькова, книга – результат виокремлення частини цієї праці.

«Це історія військової доблесті наших предків», - зазначила кандидатка історичних наук, доцент Ірина Козир.

Вийшла з друку книга завдяки МПП «Антураж А». На думку бізнес-вумен Ірини Саєнко, книга може мати дослідницьке продовження – розповісти про наших героїв 3 полку спецпризначення імені Святослава Хороброго.

Електронний варіант книги невдовзі з’явиться на сайті ОУНБ ім.Чижевського.

Фото Тетяни Познякової.