У Кропивницькому пройшов третій етап донорської акції (фото)

Перегляди: 925

Сьогодні, 12 лютого, у Кіровоградській обласній станції переливання крові провели третій етап донорської акції «Перемога у нас в крові», передає кореспондент CBN.

Здали кров майже 40 людей: спортсмени, поліцейські, рятувальники та просто небайдужі. Своїм прикладом хотіли показати безпечність цієї процедури. Організатором акції виступило товариство «Червоного хреста».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Перед процедурою кров перевіряють на вміст гемоглобіну, міряють тиск, визначають групу крові та вагу. Донору має бути мінімум 18 років, він має важити не менше 50 кілограмів. За добу до процедури не можна вживати алкоголь, масну їжу, банани, газовані напої, молочні продукти та палити, а перед самою здачею обов’язково потрібно поснідати.

Протипоказано бути донором тим, у кого є СНІД, туберкульоз різних стадій, онкологічне захворювання та гепатити В і С. Голова товариства «Червоного хреста» Олексій Степанчук каже, здача крові є досить корисною для людського організму.

«Коли ми здаємо кров, у нас беруть 450 чи 700 мілілітрів крові, і в нас її не вистачає. Тоді організм виробляє нову кров, яка сприяє гарному самопочуттю та роботі органів», - зазначив Олексій Степанчук.

Також кров перевіряють і на коронавірус, а точніше на антитіла від нього, розповідає завідувач відділення організації транфузіологічної допомоги Вадим Чернишов.

«Це обстеження проходить після того, як донор здав кров. Беруть зразки крові в пробірку й обстежуютьна два гепатити, сифіліс, СНІД і на антитіла до коронавірусу», - каже він.

Однак, аби не допустити до здачі крові хвору людину, перед процедурою всіх донорів обстежують.

«Ми міряємо температуру, потім збираємо анамнез, або якісь скарги. Ми хворих з температурою і з симптомами не допускаємо», - додав лікар.

Дефіциту крові в закладі немає, але й від допомоги вони ніколи не відмовляться, розповідає лікар.

Акція тривала три години. За цей час донори здали майже 13,5 літра крові.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN