У Кропивницькому відкрилася виставка світлин кінця ХІХ – середини ХХ століть (фото)

Перегляди: 1285

У Кропивницькому літературно-меморіальному музеї Івана Карпенка-Карого відкрилася виставка «Правдиво, щиро, без прикрас епохи дивляться на нас», передає CBN.

Вона присвячена 70-річному ювілею відомого кропивницького збирача старожитностей та краєзнавця Юрія Тютюшкіна.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В експозиції - більше сотні  світлин із зібрання колекціонера. Головні - сімейні фото п’яти поколінь родини Юрія Тютюшкіна. Мати колекціонера Надія Федотівна працювала кравчинею, тому акцент на виставці зробили на моді.

«Наші землячки розумілися на моді. По їх вбранню можна вивчати історію костюму та історію країни. Гідністю й спокоєм дихають обличчя жінок кінця ХІХ – початку ХХ століття. Їх сукні розкішні і витончені. Превалюють так звані салонні портрети, зроблені в кращих фотоательє міста – у Харлаба, Плетцера, Бриля, Кирдановського. З появою менш громіздких фотокамер, єлисаветградці увічнювали себе на фоні природного і міського ландшафтів. Та десь від 1914 року і ближче до 1917 з’явився на обличчях ледь помітний смуток. Можливо, від передчуття подій, що змінять хід історії назавжди», - розповів на відкритті виставки Юрій Тютюшкін.

Як зазначили музейники, в експозиції дореволюційної Єлисаветградщини розміщені фото небагатих міщанок, які у своєму одязі, його окремих деталях, воланах й оборках, аксесуарах, мереживних парасольках, намагалися наслідувати вищі прошарки суспільства.

Та з настанням буремних 1917-20-х років все змінилося – не тільки одяг, а й сама публіка фотоательє, і навіть вирази облич. Вбрання стає демократичнішим і поступово спрощується. До середини 1920-х років у ньому залишаються певні елементи вишуканості, натомість кінець 20-х і 30-і роки поклали цьому край.

Змінився світ – змінився одяг. Елегантність – у минулому або на сторінках журналів мод. Лише у 1950-х роках жіночий одяг знову стає романтичним.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.