У Кропивницькому презентували розробку нової програми захисту людей від радону

Перегляди: 845

Про розробку комплексної програми захисту населення від впливу іонізуючого випромінювання говорили сьогодні в пресцентрі CBN.

Як зазначила виконавча директорка ГО «Флора» Людмила Шестакова, на території обласні находяться близько 95% розвіданих запасів уранової руди України, що призводить до природного та техногенного навантаження на навколишнє середовище та здоров’я людей. Проте вже протягом кількох років в області не працює програма захисту населення від іонізуючого випромінювання.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Аби змінити ситуацію, громадські активісти об’єдналися з представниками відповідних державних служб та вже провели перше засідання робочої групи. До липня програма повинна пройти громадське обговорення.

До розробки програми готовий підключитися Кіровоградський обласний лабораторний центр. За словами його керівниці Надії Оперчук, технологічні процеси на уранових шахтах, хвостозвалища, вибухові роботи в кар’єрах та інші фактори сприяють виходу на поверхню радону і продуктів його розпаду, що позначається на радіаційному фоні.

«За даними наукового комітету ООН, середньорічна доза опромінювання людини за рахунок природної компоненти зросла в два рази і становить 2,5 мЗв на рік. В Україні, за останніми дослідженнями, ця доза опромінення складає 3,38 мЗв на рік. Що стосується Кіровоградської області, в загальній дозі опромінення природними чинниками провідну роль відіграє радон і продукти його розпаду. Вони приблизно складають ¾ від річної індивідуальної дози опромінення людини», - зазначила Надія Оперчук.

Рівень онкозахворювань жителів Кіровоградщини, за даними Національного канцер-реєстру, за даними 2019 року складає 475 на 100 тисяч населення.

Робота продовжується. Активісти вважають, що програма може стати продовженням відповідної обласної програми, на яку у 2017 році уряд не виділив кошти, та успішно реалізованої в області програми «Стоп-радон».