78 км романтики на вузькоколійці: потяг «Гайворон - Рудниця» з висоти пташиного польоту (відео)

Перегляди: 2539

Залізничний блогер Олег Гудзеляк зняв з дрону рух потягу вузькоколійкою з Гайворона до Рудниці.

Відео опубліковане на YouTube.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В описі сказано: «Вузькоколійка "Рудниця - Гайворон - Голованівськ" - одна з найдовших вузькоколійних залізниць Європи. Знаходиться вона в центрі України. Протяжність складає 130 км (78 км від Рудниці до Гайворона і 52 км від Гайворона до Голованівська).

Сучасна Гайворонська вузькоколійка - частина однієї з найбільших мереж вузькоколійних залізниць Європи. Вона була розташована на сучасній території п'яти областей України та на території сучасної Молдови. До кінця 1950-х років Гайворонська мережа досягла пікової точки свого розвитку, протяжність ліній тоді становила близько 700 (!) км. Згодом лінії почергово перешивали на стандартну ширину колії 1520 (1524) мм, але економічна криза СРС кінця 80-х завадила планам остаточного демонтажу вузької колії на користь широкої. Так і збереглася ця вузькоколійка донині.

Унікальність станції Гайворон полягає в тому, що на ній повноцінно працюють дві системи: ширококолійна та вузькоколійна. До початку карантинних обмежень у березні 2020 року ділянка Гайворон - Рудниця використовувалась для регулярних пасажирських перевезень, хоч і не таких активних, як раніше. Пасажирський рух на ділянці з Гайворона до Голованівська був закритий у січні 2019 року».