Гроші за опалення військового містечка на Кіровоградщині йдуть в офшори

Перегляди: 6207

Приватна компанія за завищеною вартістю надає військовим послуги з теплопостачання. Бюджетні гроші осідають на офшорних рахунках.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Сьогодні кожен громадянин України сплачує 1,5% військового збору від отриманих доходів. Оподатковується майже все: заробітна плата, дохід від продажу нерухомого майна та відсотки по депозитах тощо. Військовий збір запровадили як тимчасовий податок (спочатку до кінця 2014 року) для фінансування Збройних Сил України під час проведення АТО у зв'язку з російською агресією. Наразі його тимчасовий статус формально зберігається, але термін дії продовжили до закінчення реформування ЗСУ.

За сім років чи не в кожного час від часу постає питання: а куди йдуть ці гроші, чи дійсно вони потрапляють до військових?

Щоб знайти відповідь, ми промоніторили Prozorro. Протягом останніх чотирьох років квартирно-експлуатаційний відділ Кропивницького, який є одним з підрозділів Міноборони, укладає з ТОВ «Пілот енерджи» договори на обігрів військового містечка №25, розташованого у смт. Лісове Олександрівського району. Загальна сума за договорами перевищує 37 мільйонів гривень.

Всі угоди підписані за переговорною процедурою без проведення аукціону в зв’язку з відсутністю конкуренції та на підставі того, що на території військового містечка №25 у котельні встановлено обладнання ТОВ «Пілот енерджи».

Ця компанія немає ніякого стосунку до Кропивницького. За даними сервісу Opendatabot, ТОВ «Пілот енерджи» знаходиться у Києві. Фірма заснована у 2016 році, статутний капітал - 10 тисяч гривень. Бенефіціарами компанії є Маріна Савідау (народилася 21.10.1988) та Анастасія Хрістофору (20.06.1981). Обидві проживають у м. Лімассол, Кіпр.

ТОВ «Пілот енерджи» через ТОВ «Поліенерго Груп» володіє офшорна компанія Dilavia Holdings LTD, розташована на Кіпрі.

Під час підготовки матеріалу у нас також виникли питання й до вартості теплової енергії. Так, згідно з п. 6.1, ціна однієї Гкал за укладеним договором складає 2326,90 грн (в тому числі ПДВ 20% - 387,82 грн). Тобто вартість 1 Гкал без ПДВ на 2021 рік для військових складає 1939,08 грн.

Водночас у законодавстві чітко прописаний алгоритм встановлення тарифів на теплову енергію для установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету. Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України щоквартально встановлює «середньозважені тарифи на теплову енергію з газу для подальшого встановлення органами місцевого самоврядування тарифів на теплову енергію з альтернативних джерел для потреб населення, установ та організацій, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету». Відповідно, вартість 1 Гкал для потреб установ та організацій Кіровоградської області, що фінансуються з державного чи місцевого бюджету, станом на 24 грудня 2020 року - 1430,30 грн (без ПДВ).

Але вартість 1 Гкал для військового містечка повинна бути ще меншою, адже обладнання ТОВ «Пілот енерджи», яке розміщене у котельному приміщенні, працює на альтернативних видах палива. Статтею 20 Закону України «Про теплопостачання» передбачено, що «тарифи на теплову енергію для суб’єктів господарювання, що здійснюють її виробництво на установках з використанням альтернативних джерел енергії, встановлюються на рівні 90 відсотків чинного для суб’єкта господарювання тарифу на теплову енергію, вироблену з використанням природного газу». Тобто вартість 1 Гкал для військового містечка №25 повинна складати 1287,27 грн (без ПДВ), але ніяк не 1939,08 грн. Відтак вартість теплової енергії для військових завищена на 650 гривень, або майже на 50 відсотків. Враховуючи, що за умовами укладеного договору у 2021 році буде придбано 5800 Гкал, переплата може становити 4 мільйона гривень.

Військове містечко Кіровоград-25 утворене в 1960 роки. Спочатку в ньому розташовувалась військова частина, яка виконувала завдання з ядерно-технічного забезпечення ЗС СРСР. У серпні 1993 року військова частина увійшла до складу Збройних сил України і була підпорядкована Центру адміністративного управління військами стратегічних ядерних сил.

У 2008 році військове містечко отримало назву селище Лісове.

Станом на 1 січня 2013 року чисельність населення становила 1807 чоловік. Селище має автономну структуру забезпечення життєдіяльності населення, власну житлово-комунально і соціально-культурну сферу. У селищі 37 житлових будинків (з них 14 чотирьох-, 1 двох- і 22 одноповерхових), школа, дитячий сад, їдальня, будинок офіцерів, військовий лазарет, лазня, пральня, магазини, поштове відділення, а також 15 об'єктів комунального призначення.

Михайло Ярошенко, спеціально для CBN