У Кропивницькому обговорили можливе закриття уранових шахт: що загрожує Кіровоградщині

Перегляди: 4565

У Кропивницькому обговорювали перспективу закриття уранових шахт Кіровоградщини, передає CBN.

Серед проблем, які озвучили на круглим столом, були питання про фактори, які сприяють закриттю шахт, звільнення і подальше працевлаштування тисяч шахтарів та інші.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На переконання голови незалежної профспілки «СхідГЗК» Дмитра Бондарєва, закриття шахт – дуже погане рішення, особливо з точки зору енергетичної незалежності України. Його підтримав еколог комбінату Володимир Жуков, який наголосив, що підприємство повинно працювати, адже запасів уранової руди вистачає ще на 70 років. Крім того, якщо зупиняти шахти моментально, наслідки для екології будуть непередбачуваними. Це загрожує їх затопленням підземними водами і забрудненням цих вод радіаційними речовинам.

Як розповіла громадська активістка з Донеччини Галина Олейнікова, через окупацію Донбасу ніхто не знає, що відбувається на шахтах на сході України.

Мер міста Янов-Дола Йозеф Ядрни розповів про досвід закриття шахт у Чехії. Така програма була розроблена в 1995 році і розрахована на кілька десятиліть. У 2015-му в країні закрили останню шахту. Вартість санації шахт наразі становить до 1,5 млрд крон на рік, і на них працюють 25% колишніх робітників.

Мер підкреслив, що заливали водою лише скважини, які були в гірничих породах й не було ризику забруднення підводних вод, та наголосив, що моментально закривати шахти категорично не можна.

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що у разі прийняття рішення про закриття шахт необхідно розробити відповідну державну програму із залученням бюджетних та грантових коштів.

Нагадаємо, протягом двох років державне підприємство «СхідГЗК» не виходить з кризи. За результатами пoвнoгo 2019 рoку підприємство зазнало 680,2 млн грн збитків. За три квартали минулого рoку чисті збитки склали 356,9 млн грн. Гірники уранових шахт Кіровоградщини з 2018 року вимагають інтегрування підприємства у структуру ДП НАЕК «Енергоатом».

На єдиному в Україні урановидобувному підприємстві працює 5 300 гірників, воно включає Інгульську, Новокостянтинівську і Смолінську шахти та підрозділ у Жовтих Водах.