Мати експрокурора отримала частку в бізнесі колишнього заступника директора «СхідГЗК»

Перегляди: 1147

Матір колишнього заступника голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Володимира Кривенка Тетяна Саханова отримала частку в енергетичному бізнесі, пов’язаному з екзаступником директора Державного підприємства «СхідГЗК» Русланом Журилом, обвинуваченим у масштабних розкраданнях самою ж САП.

Тепер Кривенко бере участь у конкурсі на посаду керівника САП, пише Центр протидії корупції.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Аналітики Центру виявили, що Тетяна Саханова у січні 2020 року стала власницею 2,76% ТОВ «ЕТГ Солар 5», яке пов’язане з Журилом.

Офіційно біля витоків «ЕТГ Солар 5», що займається виробництвом електричної енергії у місті Жовті Води Дніпропетровської області, стояв молодший брат Руслана Журила Микола. У вересні 2017 він спільно з ТОВ «Енерджі Трейд Груп» заснував десять компаній з назвами: ТОВ «ЕТГ Солар 1», «ЕТГ Солар 2», і так до «ЕТГ Солар 10».

При цьому власником ТОВ «Енерджі трейд груп» раніше був Євген Буга. Як писали «Наші гроші», на Бугу реєструвалися кілька фірм, що мали підряди державних ДП «СхідГЗК» та ПАТ «ОГХК», де на керівних посадах працював Журило-старший.

Саме у січні 2020-го відбулася зміна засновників, коли серед інших частку в «ЕТГ Солар 5» отримала матір заступника Холодницького Кривенка. Тоді ж бенефіціарним власником фірми став Павло Пинзеник — екснардеп та помічник іншого фігуранта у справі ДП «СхідГЗК» Миколи Мартиненка.

Власником значної частки «ЕТГ Солар 5» (майже 16%) згодом стала дружина ще одного «клієнта» НАБУ Юрія Перцева, який раніше працював заступником Руслана Журила з комерційних питань у ПАТ «ОГХК» та є разом з ним фігурантом кримінального провадження через продаж продукції підприємства пов’язаним іноземним компаніям за заниженими цінами.

Сам Кривенко пішов з САП у вересні 2019 року. Тоді він несподівано для всіх звільнився з посади заступника керівника САП Назара Холодницького, а причиною звільнення називав стан здоров’я. Однак, як пізніше з’ясували ЗМІ, нібито справжньою причиною стала передача Кривенком даних щодо розслідування підозрюваному Руслану Журилу, адже саме САП здійснює процесуальний нагляд у провадженнях НАБУ.

Детективи НАБУ записали зустріч Кривенка із Журилом, і коли запис показали Кривенку, той вирішив негайно звільнитися. Після звільнення Кривенко, судячи з його декларацій, ніде не працював, а єдиним джерелом доходу родини прокурора була його допомога по безробіттю у 46 тисяч гривень. У лютому цього року Кривенко подався на конкурс керівника САП.

«Думаю, подача заявки на керівника САП була помилкою Кривенка. Не уявляю, щоб міжнародні експерти у складі комісії проголосували за таку людину і дали йому пройти. Натомість, ця історія зайвий раз підтвердить зв’язок Кривенка із Журилом і, сподіваюся, зацікавить наших правоохоронців», - зазначив аналітик Центру протидії корупції Олександр Вороновський.

Журила обвинувачують у розкраданні 300 млн грн Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, а також у співучасті у розкраданні «СхідГЗК» і «Енергоатому» разом із ексдепутатом Миколою Мартиненком на 700 млн грн. В обох справах обвинувачення у суді представляє САП, а розслідування проводило Національне антикорупційне бюро.