У Кропивницькому презентували «Історичний календар Кіровоградщини-2021» (фото)

Перегляди: 1168

В головній книгозбірні Кропивницького відбулася презентація альманаху Володимира Боська «Історичний календар Кіровоградщини-2021. Етюди у червоному, чорному та синьо-жовтому кольорах про участь єлисаветградців у революції 1917-1921 років».

Про це повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Історичний календар Володимира Боська – одне з тих видань, які читають завжди, яке викликає великий інтерес серед кропивничан.

На сьогоднішній презентації він представив 16-й альманах. Як зазначив кандидат історичних наук Олександр Чорний, це єдиний проект такого масштабу в Україні.

За словами автора, на створення тематичного альманаху його надихнув відомий кропивницький науковець Юрій Митрофаненко, який написав фундаментальну працю «Роки боротьби на Єлисаветчині 1917-1922. Український погляд».

«Я свого часу писав багато про Зінов’єва, Троцького та інших, але не міг уявити, що ними далеко не обмежується участь наших земляків у революції. Ще іноземні історики помітили, що цю революцію створили в основному уродженці єлисаветградської землі. Крім більшовиків, в лютневій революції брали участь інші партії, набагато потужніші, і в них на провідних ролях теж були наші земляки. Для мене було одкровенням, що термін «комісар» увів в обіг уродженець Єлисаветграда, меншовик Михайло Валеріанов-Бронштейн, терміни «народний комісар» «проднарком» придумав Лев Троцький», — зазначив під час презентації альманаху його автор.

Прочитавши календар, можна дізнатися, що Єлисаветград у своїх творах згадували не тільки наші відомі земляки. Він є «героєм» роману «Надзвичайні пригоди Хуліо Хуренито і його учнів» Іллі Еренбурга, повісті «Пригоди Невзорова, або Ібікус» Олексія Толстого, сатиричної комедії «Хулій Хурина» Миколи Куліша, «Окаянних днів» Івана Буніна.

«Можливо за цю свою популярність, за те, що цю страшну революцію створили наші земляки, місто було покаране так, що потім пройшло декілька років, і воно перетворилось у глухе провінційне, нікому невідоме містечко», — поділився своєю думкою Володимир Босько.