Чи вдасться зупинити забудову лісопаркової зони Кропивницького? Може, і вдасться, але це не точно

Перегляди: 1281

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Району Лісопаркової в Кропивницькому спочатку не пощастило в тому, що там багато дерев і води. Природа створила річку й озера, а люди висадили на початку п'ятдесятих лісопарк «Сосновий» площею 128 гектарів. А в наш каламутний час цей лісовий парк дерибанять, пиляють, багаті люди будують на місці сосен величезні особняки, у яких бувають кілька разів на рік... І кінця-краю цьому не видно, не дивлячись на те, що у зони цієї з 2009 року статус ландшафтного заказника, який «входить до природно-заповідного фонду місцевого значення». Так обласна рада ухвалила. Але що солідним городянам якась там Кіровоградська обласна рада?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Перелік прізвищ людей, які володіють землею в районі Лісопаркової, мало чим відрізняється від списків колишніх і нинішніх депутатів міської, обласної рад та навіть Верховної Ради. Люди вже якось звикли до думки, що там, де колись були піонерські табори, стоять особняки городян, які трохи рівніші в правах, ніж інші городяни.

Але останні події підняли чергову хвилю обурення громадськості. Біля відомого озера Котяче око почали будувати готель. Чим це загрожує? Від життя сім'ї у три-п'ять чоловік дійсно не багато шкоди. Але в готелі, де може жити сто чоловік, у районі, де немає каналізації, можуть бути абсолютно зрозумілі проблеми. Куди потечуть відходи життєдіяльності сотні людей? У Котяче око? Якщо озерце взагалі виживе і входить у плани забудовників. Місцевість там в цілому болотиста, треба буде засипати, осушувати...

А скільки ці люди знищать дров з околиць на смаження шашликів? Чи ви думаєте, що дрова возитимуть з-під Чернігова? До речі, місце під готель вже вільне від цих безглуздих сосен, які комусь заважають жити. Два роки як вирубали! І парковка для машин клієнтів потрібна ж? І чим більша! Щоб ніякі соснові фітонциди не заглушають аромату свіжого вихлопу десятка машин.

У фірми «Грін готель», яка збирається звести готель біля Котячого ока, три засновники - Андрій Плохотнюк, Роман Рабдєв і Сергій Таран. Створено підприємство в червні минулого року. Ці люди не були спочатку власниками землі. Її виділив міськвиконком ще у 2010-му, берег озера розбили на шість ділянок, з того часу власники змінювалися.

Насправді місту як повітря не вистачає нових готелів. Це дуже сильно відчувається восени, під час проведення виставки «Агроекспо», фестивалю «Вересневі самоцвіти» і т. д. Ну і про якісь туристичні перспективи без готелів годі й говорити. Але чому саме там? Зрозуміло, місце славне, але ж існує заборона на будівництво там! Це ж заказник! Чи ця ділянка не входить у його територію (з усіх 128 гектарів лісопаркової зони як заказник окреслені лише 30)?

Загалом, нічого не завадило в. о. начальника управління містобудування та архітектури Ірині Мартиновій підписати дозвіл на будівництво готелю, точніше, на зміну цільового призначення землі на «будівництво та обслуговування готелю». На її думку, «це рекреаційна зона, а в рекреаційній зоні будівництво готелів можливо. А житла - ні».

Далі інформація для тих, хто хоче поскаржитися на те, що відбувається, наприклад, у прокуратуру, Офіс президента або небесну канцелярію.

Адреси ділянок, де буде розташовуватися готель: вулиця Холодноярська, 1-11, 1-12, 1-13. Земельна ділянка площею 0,3 га, кадастровий №3510100000: 06: 047: 0246, передана у власність у 2010 році. Дозвіл на будівництво готелю видано 30 грудня 2020 року.

За неперевіреною інформацією, попередній власник цієї землі помер від коронавірусу. ТОВ «Грін готель» або орендує, або купило цю ділянку.

Пікантності всієї історії додає ще й той факт, що на берегах озерця - ще й кладовище домашніх тварин, десятки років там ховають померлих домашніх улюбленців люди з усієї округи...

Два роки тому активне будівництво особняка біля Котячого ока вдалося призупинити через увагу громадськості. Чи вдасться цього разу?

Члени ГО «Озеленення Кропивницький» під керівництвом активістки Надії Паливоди вже зібрали чимало підписів під зверненням до міської влади з вимогою не допустити будівництва. Воно вже зареєстроване у відділі звернень громадян міськвиконкому.