Держархів і галерея «Єлисаветград» починають проєкт «Кіровоградщина в об’єктиві Василя Ковпака»

Перегляди: 725

Державний архів Кіровоградської області спільно з галереєю «Єлисаветград» розпочинають спецпроєкт «Кіровоградщина в об’єктиві Василя Ковпака».

Про це йдеться на сторінці Держархіву у Facebook.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Василь Ковпак (1937-2005) - кіровоградський фотожурналіст обласних газет «Кіровоградська правда» і «Молодий комунар». Він був одним з ініціаторів створення Національної спілки фотохудожників України і першим головою її обласного осередку.

Василь Ковпак залишив після себе великий спадок – архів світлин і негативів. Його фотороботи показують життя попередніх поколінь, значимі події, які ввійшли до літопису історії нашого краю.

Свій доробок Василь Ковпак збирав протягом усього часу роботи фотокореспондентом. На чорно-білих світлинах зображені люди, які працювали на заводах, колгоспах, школах тощо.

У 2019 році видано першу книгу «Фотолітопис Василя Ковпака». Ініціатором створення книги з відображенням життя Кіровограда протягом 1950-1990 років стала галерея «Єлисаветград». Завдяки цій ініціативі вдалося відцифрувати понад 10 тисяч знімків відомого фотожурналіста. Фотовідбитки, негативи та електронні копії знімків передані на постійне зберігання до Державного архіву Кіровоградської області.

Держархів просить усіх небайдужих взяти участь у систематизації фотоархіву Василя Ковпака: розпізнати зображення на світлинах легендарного кіровоградського фотографа Василя Ковпака, вказати прізвище, ім’я упізнаної вами особи, її посаду, місце та приблизну дату фотозйомки.