Центр протидії корупції: ексголову Кіровоградської ОДА Балоня намагаються «відмазати» в суді

Перегляди: 972

Адвокати ексголови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Балоня звернулися до Печерського районного суду з вимогою змінити підслідність у справі про 1,8 млн грн хабара та забрати її у Національного антикорупційного бюро.

Про це пише Центр протидії корупції (ЦПК).

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

https://cbn.com.ua/2020/08/12/sluga-narodu-poyasnyv-pryznachennya-balonya-na-posadu-golovy-kirovogradskoyi-oda-zboyem-systemy/

Торік НАБУ та САП затримали тоді ще очільника області та його поплічника за підозрою в одержанні хабара в 1,8 млн грн. Чиновник зі спільником попалися «на гарячому» під час отримання частини цієї суми. За інформацією ЦПК, Андрій Балонь є товаришем заступника керівника Офісу президента Олега Татарова.

«Це ніщо інше як спроба "відмазати" колишнього губернатора від відповідальності. Питанням залишається: Татаров робить це за власної ініціативи чи за вказівкою Зеленського. Якщо навіть після цього президент не звільнить Татарова — значить той діє саме за його розпорядженням. Як інакше пояснити те, що саме депутати Зеленського погоджують законопроєкт, який легалізує цю схему?» - зазначив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Скаргу захисту Балоня розглядає суддя Печерського суду Києва Тетяна Ільєва. Раніше ця ж суддя вже зобов’язувала Генпрокурорку Ірину Венедіктову забрати у НАБУ справу щодо рекордного хабара керівництву НАБУ/САП у 5 млн дол. США за закриття провадження проти ексміністра екології Миколи Злочевського. За законом, Печерський суд не має права розглядати подібні скарги у справах НАБУ/САП, оскільки це виключна підсудність Вищого антикорупційного суду.

Раніше за подібною схемою в НАБУ вже намагалися забрати справи щодо голови ОАСК Павла Вовка, справу ТЕЦ братів Дубневичів, справу заступника голови Офісу президента Олега Татарова. Останньому, стверджує ЦПК, вдалося цю схему реалізувати за сприяння генпрокурорки Венедіктової та фактично забрати справу у НАБУ.

В той же час депутати з монобільшості з правоохоронного комітету рекомендували Верховній Раді прийняти у першому читанні законопроєкт народного депутата від ОПЗЖ №4681, який фактично дозволяє оскаржувати в Печерському суді дії, рішення або бездіяльність Генерального прокурора чи прокурорів САП у справах НАБУ.