В Україні починають формувати рейтинг «ворогів преси»

Перегляди: 547

Національна спілка журналістів України оголошує про початок формування антирейтингу «Вороги преси-2021».

Результати будуть опубліковані напередодні Всесвітнього дня свободи преси 3 травня, йдеться на сайті НСЖУ.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У НСЖУ переконані, що публічний осуд для посадовців, які атакують права журналістів та зазіхають на свободу слова, є дієвим інструментом самозахисту журналістів.

«Журналісти важливі! А "Вороги преси" – це ті, хто прагне зменшити роль і вплив окремих журналістів та ЗМІ в цілому на суспільні процеси, використовуючи при цьому будь-які способи: тиск, цензуру, погрози, залякування, блокування, – наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Політики чи представники бізнесу можуть пишатися своєю владою і хвалитися статками, а при цьому увійти в історію як вороги преси».

Журналістів закликають подавати кандидатів до антирейтингу «Вороги преси-2021» за спеціальною електронною формою. Висувати номінантів антирейтингу можуть лише журналісти та від ЗМІ – керівники редакцій. При цьому у поданні має наводитись переконлива аргументація, за яку саме діяльність особа номінується на «Ворога преси». В НСЖУ звертають увагу, що назва антирейтингу є класичною, тому під «пресою» розуміється вся журналістика, всі види медіа, свобода слова загалом.

Пропозиції приймаються до 27 квітня, а список Антирейтингу буде затверджено Секретаріатом Національної спілки журналістів України, до складу якого входить 18 авторитетних представників національних та регіональних медіа, провідних медіаекспертів.

Національна спілка журналістів України – найбільша журналістська організація країни, до складу якої входить майже 19 тисяч членів. НСЖУ є членом Європейської та Міжнародної федерації журналістів.