У Кропивницькому презентували виставку про дідуся російської опери, що народився у Єлисаветграді (фото)

Перегляди: 1059

У Кропивницькому сьогодні, 15 березня, презентували віртуальну виставку «Оперний співак, актор та педагог Йосип Петров. Єлисаветградські сторінки життя», передає кореспондент CBN.

Її героєм став наш земляк, один з найвідоміших оперних співаків XIX століття і один зі ста великих вокалістів останніх трьох віків Йосип Петров.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Він народився у великій українсько-грецькій родині, яка жила у Єлисаветграді на розі Великої Биковської та провулку Володимирського. Військовий капельмейстер Бехман навчив хлопця нотній грамоті, грі на кларнеті, скрипці й контрабасі.

У 1826 році 19-річний співак дебютував у Єлисаветграді в опереті «Козак-віршотворець» італійця Катерино Кавоса.

Протягом наступних чотирьох років наш земляк грав у Єлисаветграді, Миколаєві, Харкові, Полтаві та інших українських містах, а з 1830-го виступав на сценах петербурзьких Великого театру, театру-цирку та Маріїнського театру, де виконав близько 130 різнохарактерних партій у 109 операх. Образи, створені Петровим, заклали основи подальшого розвитку оперного виконавства в Російській імперії, а його самого назвали дідусем російської опери.

Але співак не розривав зв'язки з Україною, приятелював з Тарасом Шевченком, виконував українські народні пісні. Одним з його партнерів по сцені був Семен Гулак-Артемовський.

Акторська майстерність Петрова була настільки високою, що йому присвячували вірші і згадували в романах. Як написав краєзнавець Володимир Шурапов у книзі «Єлисаветградський Сусанін», Йосип Петров «володів виключним за красою та об’ємом голосом від баса-профундо до баритона включно, охоплював три октави. При цьому його голос мав дивовижну здатність до найтонших перемін тембру, що важливо для вираження психологічних переживань відтворюваного образу. Враховуючи це, Михайло Глінка вибрав на роль Сусаніна в опері “Життя за царя” нашого земляка».

Йосип Петров увійшов у історію музики як перший виконавець басових партій в операх Миколи Глінки, Олександра Даргомижського, Олександра Сєрова, Антона Рубінштейна, Модеста Мусоргського, Петра Чайковського та інших видатних композиторів. Був одним з найкращих виконавців ролі Виборного у «Наталці Полтавці» Івана Котляревського.

Презентація віртуальної виставки – це спільний проєкт відділу мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського та музею музичної культури імені Кароля Шимановського.

Як саме познайомилися Петров та Шевченко, які «громадянські повинності» від співака вимагали єлисаветградські чиновники, і чому сучасники та друзі називали його дідусем російської опери, можна дізнатися на сайтах музею музичної культури імені Кароля Шимановського та ОУНБ імені Дмитра Чижевського.