У Кропивницькому з’явиться новий сквер (фоторепортаж)

Перегляди: 3000

Сквер прикордонників усіх поколінь з'явиться по вулиці Соборній, де з 2011 року стояв пам'ятний знак.

Про це повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нещодавно у Фейсбуці з'явилася інформація про демонтаж пам'ятного знаку прикордонникам, що захищали місто на початку другої світової війни. За коментарем з цього приводу журналісти CBN звернулися до керівника Регіонального представництва ГО «Українська Спілка прикордонників» Станіслава Сафронова.

«Щодо каменя з табличкою, який прибрали, то його було встановлено без дозвільних документів. І не внесено, звісно, до будь-якого історичного реєстру. Цей камінь заважає проводити роботи по встановленню бронзового пам'ятника прикордонникам. Ми вже отримали авторські права від виробника твору, маємо статуетку на відтворення у масштабах пам'ятника. Всі роботи проводимо згідно рішення міськради ще від 2012 року. Вже облаштований меморіал плануємо відкрити 4 серпня, до 80-ої річниці оборони міста», — наголосив Станіслав Сафронов.

Спілка прикордонників створює Меморіал без залучення бюджетних коштів. Гроші збирали ще з 2012 року, але з початком російсько-української війни їх витратили на допомогу фронту. З того часу залишався повний пакет документів для облаштування скверу. Зараз гроші зібрані знов, вже є проект пам'ятника та попередня домовленість з львівською фірмою, яка виготовить його з бронзи. Також у Сквері буде меморіальна стела з прізвищами загиблих прикордонників-мешканців міста та області: чотирнадцяти загиблих в Афганістані, п'ятьох — у зоні АТО.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN

[caption id="attachment_95521" align="alignnone" width="640"] Так виглядатиме майбутній пам'ятник прикордонникам. Фото Станіслава Сафронова[/caption]