Кропивницький: особливості місцевого локдауну

Перегляди: 8344

Юхим Мармер, «Україна-Центр»

Можна нескінченно дивитися, як біжить річка, вдивлятися у вогонь багаття і сперечатися про карантинні заборони. У кожній країні є свої нюанси локдауну. Але давайте пошукаємо рецепт саме для конкретного міста. Кропивницький сильно відрізняється від інших - у нас немає метро, великого потоку туристів і студентів. Зате є люди, які можуть відповісти на непросте запитання:

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Які карантинні заходи, на вашу думку, будуть найбільш ефективні саме для Кропивницького?

Марина Яковенко, прес-секретар управління СБУ в Кіровоградській області:

- Я вважаю, що на сьогоднішній день доречно ввести в області «червону» зону. До кінця місяця закрити дитячі установи. Посилити правила дотримання карантинних заходів у торгових точках і місцях громадського відпочинку. В супермаркетах неодноразово була свідком скандалів між випившими мажорами без масок і персоналом, які виганяли буйний контингент з магазину за порушення масочного режиму. Закривати торгові точки в Кропивницькому марно. Але контроль посилити не завадило б. Минулорічний локдаун показав свої позитивні результати.

Володимир Урсулов, топ-менеджер «Гідросила ГРУП»:

- Навіть ворожити і пропонувати нічого не буду. Вводячи карантинні заходи, дуже важко догодити всім верствам населення. Ідеально було б ненадовго (на місяць) усіх закрити по домівках і нікому не рухатися. Але це неможливо. Або відразу всім зробити щеплення, як в Ізраїлі. Реально, але теж неможливо. Людям треба працювати, щоб харчуватися і платити за комуналку, а щоб працювати - треба переміщатися і спілкуватися одне з одним. Обмежити переміщення і спілкування? Якою мірою і для кого? Дуже непросто...

Як казав Робінзон Крузо, «самоізоляція - важко перші п’ять років, потім звикаєш».

Наталя Золотаревська, лікар:

- Необхідно чітко дотримуватися всього того, що перевірено на досвіді:

- обов'язкове і правильне носіння маски в громадських місцях;

- обмежити кількість людей в транспорті (тільки сидячі місця), але при цьому збільшити кількість маршруток і т. д.;

- закрити кафе, ресторани, бари. Їжу давати тільки «на винос». (З цього питання моя думка діаметрально розділилася з чоловіком: він за те, щоб не закривали, але збільшили дистанцію між столиками.);

- обмежити кількість людей, що входять у супермаркет (за цим повинна стежити охорона);

- обов'язкова наявність деззасобів у громадських місцях;

- обов'язкове скасування масових заходів.

Ігор Фурманов, екс-віце-мер Кіровограда:

- Перефразовую вираз: «Суворість карантинних заходів нівелюється їх недотриманням». Для того, щоб вони були ефективними, потрібна методологічна або статистична основа. На жаль, після ліквідації СЕС цим просто нема кому займатися. Де відбувається найбільше зараження: у транспорті, магазинах, школах, установах громадського харчування, на виробництвах тощо - питання відкрите.

Змушений констатувати, що дистанція в магазинах давно відсутня. В установах культури натовп глядачів без будь-якої дистанції протискується через вузькі двері при вході й виході, в черзі у гардеробну. Неприпустимим є те, що хворі їдуть здавати аналізи ПЛ у поліклініки і по дорозі можуть заражати кого завгодно.

Ми щодня слухаємо або читаємо виступи міністра, головного санітарного лікаря, губернатора, мера. Ми настільки до них звикли, що практично не чуємо.

І тепер до головного, на мій погляд: практична освіта населення. Днями подивився на одному з центральних каналів сюжет, де прямо в студії лікар-реаніматолог на макеті людини продемонстрував, як застосовується ШВЛ, наскільки травматична і з якими наслідками буває процедура інтубації. Потім навів цифри, в яку суму сім'ї хворого обходиться лікування. І «контрольний постріл» був статистичним. З усіх, хто випробував процедуру інтубації з підключенням до ШВЛ, в середньому по Україні виживає тільки 18%!

Особисто мене цей сюжет вразив незрівнянно більше, ніж статистика чиновників про хворих, тих, хто одужав, і померлих. Вважаю, що розповіді лікарів-практиків на сторінках газет, у телесюжетах були б найбільш дієві.

Анатолій Безтака, редактор:

- Унікальність нашої Сovid-ситуації: за кількістю хворих Кіровоградщина - твердо остання в Україні (менше 15 тис.), а відсоток летальності - найвищий беззастережно (3,5%; друга - Львівщина, 2,9%). Причому цю хорошу-негативну циферію створює в основному обласний центр.

Ні, масочна дисципліна в останні місяці таки покращилася. Але часто спостерігаю за людьми старшого покоління: маски прямо брудно-сині! Вони ходять у них тижнями-місяцями, а треба - день, ну нехай два...

Де взяти багато масок? Можна і потрібно було б підключитися міськраді (в т. ч. депутатському олігархату), просто багатим, волонтерам: оперативно сколотити-назбирати певний капітал, придбати оптом і роздавати маски прямо на вулиці тим, кому 60+, малозабезпеченим, інвалідам... Хлопці, не жлобіться: всі в одному човні. Можна робити і як в багатому Гонконгу: розрізаємо і носимо пластикову пляшку, повністю захищаючи себе від коронабризок. Дешево й сердито!

ЗМІ: писати побільше страшної правди про наслідки коронаховороби! У газеті «Діалог» це робиться! Адже, повторюся, у нас зашкальний відсоток летальності!

Безмасочників у жваво-громадських місцях - штрафувати! (З 6 квітня Кабмін рекомендує носити маски і на вулицях міст.) Магазини без антисептика на вході - теж!

Для створення колективного імунітету рекламуємо, як можемо, вакцинацію (газети, сайти, тг-канали, мегафони на вулицях та ін.) Зараз усе так собі - зробили щеплення далеко не всі, навіть медики.

Що неприйнятно? Ось Кличко благає уряд (і поки безуспішно!) ввести у Києві повний локдаун. Але ми не в «червоній» зоні, та й наш обережний мер на це не піде...

Андрій Кос, блогер:

- Думаю, що для Кропивницького ефективними можуть бути ті ж карантинні заходи, що і в інших країнах. Так, спочатку незадоволені практично всі. І не тільки спочатку, але... Як уже показав досвід, це дає позитивний результат - захворюваність падає, це помітно і без статистики. У тому ж Ізраїлі, де карантинні заходи почали раніше і жорсткіше всіх, чітко видно, як впали показники після першого карантину. Правда, без вакцинації, після послаблення обмежень захворюваність знову почала зростати, але стало зрозуміло - карантин приносить результати.

І є одне «але» - карантин повинен дотримуватися. Всіма. Інакше це втрачає сенс. Чим більше порушень і послаблень, неважливо для кого і з яких причин, тим пропорційно і падає результат. І це вже теж показав досвід.

Зараз в Ізраїлі щеплена більша частина населення, і захворюваність йде вниз. Поетапно знімають обмеження. Ставлення до цих заходів у громадян Ізраїлю різне. Як і в Україні, є ті, хто свідомо підтримує всі заходи, є ті, хто так само свідомо проти. Але дотримуються всі, інакше штраф. Відрізняється ставлення уряду - там усе серйозно. І головне, людей не залишають один на один зі своїми проблемами. Держава надає підтримку і бізнесу, й іншим. Хтось вважає її недостатньою, але вона є.

Висновок: якщо у нас в Україні вводити карантинні заходи, то вводити їх суворо, для всіх без винятків. І повинна бути системна підтримка бізнесу і людей, які залишилися без роботи. Інакше це все не має сенсу.