Фотокореспондент CBN Ігор Філіпенко отримав від Кіровоградської ОДА та облради пам’ятну медаль (фотофакт)

Перегляди: 1230

Фотокореспондент Центральноукраїнського бюро новин Ігор Філіпенко до 35 роковин Чорнобильської трагедії отримав від керівництва облдержадміністрації та облради пам’ятну медаль.

Про це повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У день аварії 1986 року у Прип'яті у складі військової частини був й Ігор Філіпенко. Тоді йому було 19 років. Куди його направляють та навіщо, ніхто не казав.

«Нас підняли о 6 ранку, і ми в 10-11 годин вже були у Чорнобилі. Так як це був полк спецпризначення, ми виконували поставлене завдання по захисту майна, щоб не було мародерства, не було заворушень», — розповідає Ігор Філіпенко.

У Чорнобилі він пробув кілька днів. А єдиним засобом захисту, який їм тоді видали, був протигаз. Ігор отримав велику дозу опромінення, наслідки якої постійно дають про себе знати й дотепер. Найбільше ж тоді його вразило місто, яке, попри смертельну небезпеку, жило звичним життям.

«У перші часи, коли ми заїжджали у Чорнобиль, і бачили, як горить станція, а від Прип'яті до станції — метрів 500, вони (жителі, — Ред.) бачили, як горить, і все одно жили своїм життям. Хоча небезпека була поруч. На нас йшла шлюбна процесія і коли ми ми їхали у протигазах, то командування дало наказ зняти їх, аби не наводити паніку», — згадує Ігор Філіпенко.

Крім нього, пам’ятні медалі отримали 12 ліквідаторів Кіровоградщини. Це Сергій Глушко, Сергій Бабушкін, Михайло Мохонько, Леонід Гришко, Микола Мусік, Ігор Мандрика, Олександр Дикий, Іван Мараховський, Павло Трапезніков, Василь Умрихін, Микола Пшиченко й Олександр Неділько.

Загалом на Кіровоградщині проживає понад 5 тисяч ліквідаторів аварії на ЧАЕС.